ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Europa este pusă la încercare după ce Turcia a dat cale liberă pentru valurile de migranți care se îndreaptă spre Occident, a afirmat luni cancelarul austriac Sebastian Kurz, care consideră că decizia turcilor de a deschide frontierele reprezintă un „atac asupra UE”.
 
Decizia Turciei de a permite migranților să părăsească teritoriul turc este un atac „la Uniunea Europeană și la Grecia”, precum și un „test pentru UE”, a declarat Kurz.

Dacă țările europene vor ceda în fața presiunilor președintelui Recep Tayyip Erdogan, atunci 13.000 de migranți care așteaptă cu disperare la frontiera UE vor fi doar „începutul”, a avertizat cancelarul austriac.

Șeful executivului de la Viena a subliniat că oficialitățile europene ar trebui să se opună „unei acțiuni organizate cu bună știință de președintele Erdogan” care folosește solicitanții de azil  „drept arme”.

„Dacă noi cedăm în fața presiunii turce, dacă președintele Erdogan iese ca un învingător care decide dacă zeci de mii de ființe umane pot să se îndrepte rapid către Grecia și UE, atunci alte sute de mii vor urma și astfel se va pune capăt liberei circulații în Europa”, a accentuat Sebastian Kurz. El a avertizat, de asemenea, că o nouă criză migratorie similară cu cea din 2015 trebuie evitată „cu orice preț”și a a solicitat membrilor UE să reziste împreună la presiunea Turciei.

Cancelarul Angela Merkel, a cărei țară care a preluat peste un milion de solicitanți de azil în ultimii ani, a exprimat o opinie similară. Deși a recunoscut că „Turcia se confruntă cu o provocare foarte mare în ceea ce privește situația din Idlib”, șefa guvernului german a spus că este inacceptabil faptul că Erdogan își exprimă nemulțumirea „în spatele refugiaților”.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a somat luni Europa să-și asume ''partea sa de povară'' în privința primirii migranților și refugiaților sirieni după ce le-a deschis porțile către Europa, în încercarea de a obține un sprijin sporit din partea Occidentului în Siria.
„După ce ne-am deschis frontierele, numărul celor care s-au îndreptat spre Europa a atins sute de mii. În curând, acest număr se va exprima în milioane'', a afirmat Erdogan.

Aproximativ 13.000 de migranți și refugiați, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, sunt comasați de-a lungul celor 212 km ai frontierei terestre turco-grecești, așteptând să intre în Grecia.