ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe măsură ce criza siriană intră în al șaselea an, iar administrația Donald Trump pare tot mai determinată să scape de președintele Bashar al-Assad, în SUA ies la lumină documente clasificate care dovedesc, încă o dată, planurile americanilor legate de Siria. Într-adevăr, nu de azi, ci de mai bine de trei decenii, când Siria era condusă de Hafez al-Assad, tatăl actualului președinte.
 
Unul dintre documentele CIA declasificate de Arhivele Naționale Americane dezvăluie planul pus la cale în laboratoarele SUA, încă din 1983 pentru distrugerea Siriei și alungarea de la putere a lui Hafez al-Assad. Cu aceleași practici adoptate de Washington mai târziu, în 2011.

Documentul, intitulat „Bringing Real Muscle to Bear in Syria", scris de ofițerul CIA Graham Fuller, îl definește pe Hafez al-Assad drept un obstacol în calea sporirii influenței SUA în regiune și o barieră pentru cristalizarea planurilor Washingtonului. În mod special, documentul sublinia că guvernul Hafez al-Assad reprezenta o piedică majoră pentru planurile Statelor Unite de a slăbi puterea Iranului și de a crește puterea și influența americană în Orientul Mijlociu.

În primul rând, planul Washingtonului viza încurajarea Irakului (condus de nimeni altul decât Saddam Husein), a Turciei și a Israelului de a ataca Siria și de a sprijini opoziția siriană. De asemenea, americanii doreau susținerea prin toate mjloacele a tuturor ramurilor opoziției siriene, cerând, în paralel, tuturor aliaților SUA să pună presiune pe regimul lui Assad tatăl și să comită acte ostile la granița cu Siria, până când armata siriană avea să fie decimată.
 
După care, scrie Fuller, opoziția siriană ar fi declanșat o luptă armată împotriva guvernului sirian, amenințat la granițe, astfel încât regimul de la Damasc, cu forțe militare tot mai puține care să lupte împotriva adversarilor ar fi pierdut confruntarea și, în acest fel, Assad ar fi fost alungat de la putere.

Planul pus la cale de SUA în 1983 pare să fie foarte asemănător cu ceea ce se întâmplă în aceste zile în Siria, după ce și Turcia și Israelul au atacat regiuni din Siria lui Assad fiul.

Aviația turcă a desfășurat la finele lunii trecute o serie de atacuri împotriva unor poziții kurde în nord-estul Siriei, în apropiere de orașul sirian Al-Malikiyah,  sub pretextul luptei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, dar și a combaterii milițiilor kurde YPG, pe care Ankara le consideră drept „grupare teroristă”.  În paralel, un atac israelian a vizat o tabără militară din sud-vestul Siriei, ca răspuns la tirurile de mortiere care au lovit zone din partea de nord a regiunii Platoului Golan. 
 
Și turcii și israelienii au furnizat până acum arme așa zisei „opoziții siriene” pentru a lupta împotriva regimului lui Bashar al-Assad.