ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nu este prima dată când o dezbatere parlamentară se transformă într-o bătaie în toată regula în interiorul parlamentului fostei provincii sârbe. S-a întâmplat și în 2015, iar miercuri parlamentul de la Priștina a devenit din nou câmp de luptă. Mințile politicienilor kosovari s-au încins la maximum în timpul unei dezbateri pe tema ratificării unei noi demarcări a frontierei cu Muntenegru, arma folosită de combatanți fiind gazul lacrimogen.

Deputații opoziției au lansat gaze lacrimogene în sala de ședințe  pentru a împiedica votul pentru ratificarea acordului de demarcare a graniței cu Muntenegru, o condiție-cheie pentru ca locuitorii din Kosovo să obțină dreptul de a călători fără viză în UE. Nerecunoscut ca stat de șase state europene, printre care și România, Kosovo încearcă să facă pașii legali necesari pentru ca locuitorii săi, singurii din Balcani care au nevoie de viză pentru a intra în UE, să poată călători liber, potrivit euronews.com.

Reprezentanții opoziției se opun  acordului de demarcare, semnat în 2015 și ratificat deja de legislativul de la Podgorica, considerând că așa va fi cedată Muntenegrului o suprafață mare de hectare. 

Potrivit presei locale, membri ai mișcării radicale de opoziție „Autodeterminare”, care în ultimele luni au fost protagoniștii acțiunilor parlamentare de obstrucționare a acordului, au folosit gaze lacrimogene pentru a stopa ședința.  Iar ședința a fost suspendată pentru o perioadă scurtă de timp, fiind reluată ulterior, când politicienii de opoziție au lansat o nouă porție de gaze lacrimogene, obligându-i pe parlamentari să părăsească sala. În locul lor, au venit agenți cu măști de gaze pentru a ventila încăperea.
 

Imaginile transmise pe rețelele de socializare îi arată pe parlamentarii kosovari încercând să scape de efectul lacrimogenelor în timp ce părăsesc sala.

În 2015 și 2016, alți  parlamentari din opoziție au lansat gaze lacrimogene în Parlament. Motivul? Împiedicarea alegerii președintelui Hashim Thaçi și denunțatrea acordului cu Serbia. 
 
Kosovo și Muntenegru au încheiat un acord de demarcare a frontierelor în 2015.  Potrivit opoziției, 8 000 de hectare de pini și pășuni montane nu au fost încă transferate în Kosovo. Uniunea Europeană a cerut Priștinei ratificarea acordurilor cu Muntenegru, condiție obligatorie pentru a acorda accesul kosovarilor, în UE fără viză.