ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Varșovia a reacționat dur la atacurile aduse la adresa Poloniei de către candidatul la funcția de președinte al Franței, Emmanuel Macron. Polonia a protestat după ce candidatul centrist la președinția Franței, Emmanuel Macron, l-a inclus pe Jaroslaw Kaczynski, șeful partidului Lege și Justiție (PiS), de guvernământ, printre liderii regimurilor aliate cu rivala sa, Marine Le Pen, transmite Reuters.


Acest presupus afront adus lui Jaroslaw Kaczynski survine după afirmația lui Macron de săptămâna trecută potrivit căreia, dacă va fi ales președinte, va cere Uniunii Europene să impună sancțiuni Poloniei pentru încălcarea valorilor democratice europene.

„Cu toții știm cine sunt aliații lui Le Pen: regimurile lui Orban, Kaczynski, Putin. Acestea nu sunt regimuri cu o democrație deschisă și liberă. Zilnic încalcă multe libertăți democratice'”, a afirmat Macron luni.

'„Indicarea spre o presupusă alianță între Le Pen și liderul (partidului) Lege și Justiție este o manipulare. Iar includerea lui Jaroslaw Kaczynski în rândurile 'prietenilor lui Le Pen care încalcă numeroase libertăți' este deplasată și extrem de inadecvată'”, a reacționat Ministerul de Externe de la Varșovia, scrie Agerpres.

„Dorim, de asemenea, să reamintim că oricine cunoaște istoria și situația internă a Poloniei nu are niciun drept să-i acuze pe polonezi de afinitate față de Rusia imperială'', se mai spune în comunicatul diplomației de la Varșovia.

La rândul său, președintele camerei legislative inferioare, Stanislaw Karczewski, a calificat afirmațiile lui Macron ca ''reprobabile'', iar europarlamentarul Ryszard Czarnecki a declarat pentru presa poloneză că Macron a făcut o greșeală strategică.

Reuters amintește că ministrul polonez de externe Witold Waszczykowski a avut în ianuarie o întâlnire de 90 de minute cu Marine Le Pen, întâlnire de la care a postat pe Twitter fotografii.

Potrivit unor surse citate de aceeași agenție, angajaților instituțiilor de presă de stat li s-a recomandat să evite termenul de ''extremă dreapta'' atunci când se referă la Le Pen și să relateze doar ''moderat'' despre legăturile acesteia cu Rusia.