Varșovia a reacționat dur la atacurile aduse la adresa Poloniei de către candidatul la funcția de președinte al Franței, Emmanuel Macron. Polonia a protestat după ce candidatul centrist la președinția Franței, Emmanuel Macron, l-a inclus pe Jaroslaw Kaczynski, șeful partidului Lege și Justiție (PiS), de guvernământ, printre liderii regimurilor aliate cu rivala sa, Marine Le Pen, transmite Reuters.


Acest presupus afront adus lui Jaroslaw Kaczynski survine după afirmația lui Macron de săptămâna trecută potrivit căreia, dacă va fi ales președinte, va cere Uniunii Europene să impună sancțiuni Poloniei pentru încălcarea valorilor democratice europene.

„Cu toții știm cine sunt aliații lui Le Pen: regimurile lui Orban, Kaczynski, Putin. Acestea nu sunt regimuri cu o democrație deschisă și liberă. Zilnic încalcă multe libertăți democratice'”, a afirmat Macron luni.

'„Indicarea spre o presupusă alianță între Le Pen și liderul (partidului) Lege și Justiție este o manipulare. Iar includerea lui Jaroslaw Kaczynski în rândurile 'prietenilor lui Le Pen care încalcă numeroase libertăți' este deplasată și extrem de inadecvată'”, a reacționat Ministerul de Externe de la Varșovia, scrie Agerpres.

„Dorim, de asemenea, să reamintim că oricine cunoaște istoria și situația internă a Poloniei nu are niciun drept să-i acuze pe polonezi de afinitate față de Rusia imperială'', se mai spune în comunicatul diplomației de la Varșovia.

La rândul său, președintele camerei legislative inferioare, Stanislaw Karczewski, a calificat afirmațiile lui Macron ca ''reprobabile'', iar europarlamentarul Ryszard Czarnecki a declarat pentru presa poloneză că Macron a făcut o greșeală strategică.

Reuters amintește că ministrul polonez de externe Witold Waszczykowski a avut în ianuarie o întâlnire de 90 de minute cu Marine Le Pen, întâlnire de la care a postat pe Twitter fotografii.

Potrivit unor surse citate de aceeași agenție, angajaților instituțiilor de presă de stat li s-a recomandat să evite termenul de ''extremă dreapta'' atunci când se referă la Le Pen și să relateze doar ''moderat'' despre legăturile acesteia cu Rusia.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te.


Fiecare dintre voi poate contribui. Susține ActiveNews