ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Adunarea Generală a Interpol, reunită de duminică la Dubai, în Emiratele Arabe Unite (EAU), a respins marți, din nou, cererea de aderare a Kosovo, care a denunțat imediat o ”campanie feroce” a Serbiei care a condus la această respingere, relatează AFP.  Printre statele care au votat împotriva acestei candidaturi se numără și România, care, alături de Spania, Grecia, Cipru și Slovacia, nu a recunoscut independența fostei provincii sârbe.

Într-un comunicat, agenția de cooperare polițistă internațională, cu sediul la Lyon, în Franța, a anunțat primirea Kiribati și Vanuatu în rândul țărilor membre, al căror număr a ajuns astfel la 194.

Însă, a aprecizat organizația, majoritatea necesară de două treimi nu a fost întrunită - 68 de voturi la 51 și 16 abțineri - cu privire la candidatura Kosovo, pentru a treia oară din 2015.

Presa de la Belgrad au publicat lista țărilor care au sprijinit Serbia, votând împotriva admiterii Kosovo în Interpol. Printre ele s-a numărat și România. Potrivit informațiilor neoficiale, regimul de la Priștina a fost sprijinit, printre altele, de Muntenegru, Slovenia, Croația, Macedonia și Bulgaria. Ungaria s-a abținut.
Serbia, care nu recunoaște independența fostei sale provincii de sud, cu populație majoritar albaneză, se teme că, în cazul aderării Kosovo, Priștina ar putea emite sute de mandate de arestare cu privire la pretinse crime de război vizând cetățeni care au luat parte la războiul împotriva rebeliunii separatiste kosovare din 1998-1999.
 
Regiunea Kosovo a intrat sub administrație ONU și NATO după intervenția Alianței Nord-Atlantice din anul 1999, pe fondul conflictului militar între armata sârbă și separatiștii kosovari de etnie albaneză. Kosovo și-a proclamat independența față de Serbia în anul 2008, decizia fiind recunoscută de 111 țări.