ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cândva era numită „Arabia Felix” - Arabia fericită, așa după cum o numeau romanii.  Azi, orice adjectiv poate fi atribuit Yemenului, nu și „fericit”. Leagăn al uneia dintre cele mai înfloritoare civilizații din întregul Orient Mijlociu. Un regat care a uimit lumea antică pentru imensitatea templelor sale, pentru minunatele sale realizări de inginerie și pentru bogățiile sale. Din toată această splendoare azi se înalță doar ruine. Mii de ani de istorie sunt îngropate de ravagiile războiului civil și de bombele coaliției conduse de Arabia Saudită.


Și în timp ce occidentalii se scandalizau când în Irak ISIS spărgea cu barosul statui antice, iar azi, același Occident decide dacă pornește la război în Siria lui Assad,  în fața situației din Yemen, care se confruntă cu o criză umanitară fără precedent, marile puteri se fac că nu aud și nu văd nimic.

La trei după ce o coaliție condusă de Arabia Saudită a intervenit în războiul din Yemen, situația din fosta Arabia Felix este mai dramatică decât oricând. Yemenul este răvășit de un război izbucnit între rebelii șiiți houthi și aliații lor- forțele rămase fidele fostului președinte Ali Abdallah Saleh—, de o parte, și trupele loiale președintelui Abd Rabbo Mansour Hadi, de cealaltă. Conflictul s-a agravat odată cu intervenția militară, în martie 2015, a unei coaliții arabe conduse de către Riad pentru a ajuta puterea să-i alunge pe rebelii houthi, care au preluat controlul capitalei Sanaa și al altor zone din țară la sfârșitul lui 2014/începutul lui 2015.

Săptămâna trecută, la Universitatea din München a avut loc Congresul Internațional al Arheologilor din Orientul Apropiat. Reprezentanții de seamă ai științelor arheologice au dezbăut situația patrimoniului artistic yemenit, iar tabloul prezentat a fost unul deconcertant. Peste șaizeci de situri arheologice au fost distruse sau grav afectate. Peste două milenii de istorie au fost pierdute pentru totdeauna.

„Nemuritoarea noastră istorie a fost devastată de război”, a declarat Mohanad Ahmad al-Sayani, președintele Organizației Generale a Antichităților și Muzeelor ​​din Yemen din Sana'a. Potrivit experților, atacurile asupra operelor de artă și a arhitecturii istorice din Yemen sunt, în mare parte, rezultatul unor acțiuni deliberate. Potrivit lui Al-Sayani, responsabilitatea acestui masacru stă pe umerii coaliției arabe conduse de Arabia Saudită. „După 3 ani de evaluare a daunelor, cred că bombardamentele au avut un scop pur ideologic, din moment ce multe dintre aceste situri nu sunt folosite în scopuri militare”. Prin urmare, ar fi vorba de o distrugerea bine țintită, care urmărește distugerea patrimoniului cultural al țării și demoralizarea populației deja epuizată de o criză umanitară gravă.

Cetatea Sira ad Aden, construită în secolul al XI-lea, este redusă la o grămadă de moloz. Cartierul secular al-Qassimi, din vechiul oraș Sana'a, cu casele sale din cărămidă, nu mai există. Sanctuarele medievale ale minorității sufi, împreună cu mai multe moschei șiite, au fost aruncate în aer de furia iconoclastică a Arabiei Saudite. În 2015, la începutul conflictului,  a fost distrus și cel mai faimos baraj Ma'rib (pentru unii, cel mai vechi din lume), construit în secolul al VIII-lea î.Hr., o capodoperă absolută a ingineriei hidraulice. Bombele saudite au lovit, de asemenea, în calea lor, faimosul oraș Baraqish sau anticul Yathill, care au fost complet distruse. 


„Saudiții au primit informații de la UNESCO privind cele mai importante situri de patrimoniu cultural din Yemen, inclusiv coordonatele exacte”, a declarat arheologul german Sarah Japp. 

Există temeri că datele furnizate  Riadului au fost folosite tocmai pentru a lovi în mod deliberat site-urile arheologice, încălcând cele mai elementare reguli ale dreptului de război. „Este imposibil să definești toate aceste atentate ca simple accidente”, a continuat expertul german.

Poporul yemenit, victimă a unui conflict uitat în mod deliberat de toți, se confruntă, de asemenea, cu o criză umanitară fără precedent. În timp ce civilii sunt decimați de lipsa apei potabile, a holerei și a bombardamentelor, istoria milenară a unui popor dispare încet sub maldărele de moloz. O crimă care, probabil, va rămâne nepedepsită; Arabia Saudită a fost în mod repetat admonestată de UNESCO, cu privire la distrugerea bunurilor artistice și arheologice, dar niciodată nu a dat nicio explicație.