Care sunt „armele” Chinei în conflictul cu Trump

China va rupe relațiile diplomatice cu SUA dacă Administrația Trump recunoaște Taiwanul. Până să se ajungă acolo însă, dacă se va ajunge vreodată, Beijingul are și alte pârghii pentru a sancționa apropierea Washingtonului de autoritățile de la Taipei, scrie New York Times.
Donald Trump a sugerat recent că ar putea reveni asupra „principiului unei singure Chine”. „Nu știu de ce trebuie să fim legați de o politică a unei singure Chine, în afara cazului în care încheiem un acord cu China pentru a obține alte lucruri, inclusiv în comerț”, a apreciat Trump.
În absența relațiilor bilaterale, SUA au o reprezentanță diplomatică neoficială, Institul American din Taiwan. De asemenea, Washingtonul vinde regimului de la Taipei echipamente militare de ultimă generație, scriu jurnaliștii americani.
China consideră că insula taiwaneză reprezintă o provincie renegată și nu îi recunoaște independența, iar atitudinea lui Trump a iritat deja Beijingul. Dacă președintele ales continuă pe aceeași linie, prima țintă a chinezilor ar putea fi compania americană Boeing. Anul acesta, Boeing ar trebui să finalizeze livrarea de aeronave de pasageri, în baza unui contract în valoare de 11 miliarde de dolari. Nu ar fi prea greu, însă, pentru China să renunțe la Boeing în favoarea marelui rival, Airbus, a scris presa oficială de la Beijing.
În plus, guvernul chinez ar putea vâna companiile IT americane, în baza legilor antimonopol. Anul trecut, Qualcomm, un producător de chipuri din San Diego, a primit a fost amendat de statul chinez cu aproape un miliard de dolari, pentru încălcarea legislației privind brevetele.
Alianță cu Iranul și Coreea de Nord
China este stat semnatar al acordului din 2015 privind ridicarea sancțiunilor impuse Iranului, în schimbul renunțării la 98% din materialul nuclear. Practic, chinezii acum au acces liber pe piața iraniană și, prin intermediul Teheranului, își pot spori influența în Orientul Mijlociu.
Dacă Trump denunță acordul și încearcă să îl renegocieze, China nu va renunța la schimburile comerciale cu Iranul, izolând astfel SUA, spune Edward E. Chow, expert la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.
Pe de altă parte, dacă Trump insistă cu nerespectarea „principiului unei sigure Chine”, Beijingul ar putea strânge relațiile cu Coreea de Nord. „Printre instrumentele pe care China le-ar putea utiliza s-ar număra intensificarea comerțului și investițiilor în rudimentara economie nord-coreeană”, spune John Delury, un analist american din Seul. Potrivit acestuia, China ar putea merge chiar mai departe, oferind Phenianului un fel de Plan Marshall pentru revitalizarea economiei.
Beijingul poate pedepsi, în schimb, Taiwanul pentru apropierea de SUA, notează „New York Times”. În cazul în care insula își va declara independența, ceea ce este puțin probabil, ar trebui luată în calcul inclusiv intervenția militară, avertizează Shi Yinhong, profesor de relații internaționale la Universitatea Renmin.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

Teoria conspirației se confirmă. Numărul de decese atribuit vaccinurilor anticovid a fost mușamalizat - STUDIU

Cum explică profesorul Silviu Gurlui cauzele blackout-ului din Spania

Premierul Spaniei vine cu noi dezvăluiri despre pana masivă de curent care a lovit Peninsula Iberică: 15 gigawați de energie au dispărut inexplicabil

Adrian Onciu: Dansul păcii cu gust de capitulare. A sosit momentul ca Zelensky să-și facă bagajele și să-și ia concediu fără plată, pe termen nelimitat

Cum arată misteriosul tablou oferit de Putin lui Trump - FOTO
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)