ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mark Knight, caricaturist al ziarului australian The Herald Sun, se află în centrul unei controverse uriașe în urma desenului în care a ironizat comportamentul jucătoarei de tenis Serena Williams la US Open. Acuzat de „răspândirea stereotipurilor rasiste”, calomniat și amenințat cu moartea, Mark Knight a fost nevoit să-și închidă toate conturile de pe rețelele de socializare, pentru a-si apăra familia și prietenii, scrie news.com au
Degeaba încearcă să se apere Knight, adepții „corectitudinii politice" nu mai contenesc cu apelativele de „rasist” .

În caricatura semnată de Mark Knight pentru The Herald Sun este suprins momentul în care Serena Williams distruge racheta pe teren în finala de la US Open, pierdută în fața jucătoarei Naomi Osaka.O atitudine reprezentată, în mod satiric, pentru a sublinia trăsăturile caracteristice ale personajelor și pentru a amuza, așa cum se obișnuiește în cazul unei caricaturi.

Numai că fanii Serenei Williams  nu doar că nu s-au amuzat, ci au declanșat jihadul online împotriva autorului desenului. Supus unui val de acuzații fără sfârșit, artistul și-a închis toate conturile de pe rețelele de socializare, după ce a fost amenințat chiar și cu moartea.

The Sun, care este deținut de subsidiara News Corp. a lui Rupert Murdoch, i-a luat apărarea lui Knight într-un editorial, spunând că „lumea a înnebunit oficial” cu corectitudinea politică.

Editorul Damon Johnson i-a luat și el apărarea lui Knight într-un mesaj pe Twitter, precizând că desenul „nu este nici rasist nici sexist”, ci „face haz de un comportament necorespunzător pentru o legendă a tenisului. Mark are sprijinul nostru al tuturor”.

„Sunt supărat că oamenii se simt jigniți, dar nu voi scoate caricatura", a spus Knight, potrivit The Guardian. „Cred că oamenii au interpretat greșit. Poate există percepții diferite cu privire la caricatură în Australia și America... Este o caricatură bazată pe starea ei din acea zi și doar atât”.
 
Knight a replicat subliniind că a desenat în egală măsură un portret puțin măgulitor al unui jucător de tenis australian, Nick Kyrgios, care „s-a comportat necorespunzător"."Desenul este despre cum s-a comportat în acea zi", se apără artistul. "Am desenat-o așa cum este, ca o femeie afro-americană, este puternic construită, poartă costume scandaloase, este interesant să o desenez. Nu aduceți genul în discuție, este o chestiune de comportament", este justificarea autorului pe site-ul ziarului heraldsun.com.au.