ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cel puțin 220 de oameni au murit miercuri într-o serie de atacuri revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic în sudul Siriei. Este unul din cele mai severe bilanțuri de la începutul războiului în 2011 în această țară, informează Le Figaro.

De asemenea, sunt primele atacuri - atentate sinucigașe și asalturi asupra unor localități - de asemenea amploare comise de Statul Islamic după luni de zile în Siria, unde gruparea jihadistă a suferit numeroase înfrângeri în ultimele luni.

Atentatele au avut loc în provincia As-Suwayda, controlată în totalitate de către regimul președintelui Bashar al-Assad. Jihadiștii Statului Islamic sunt prezenți într-o zonă deșertică la nord-est de această regiune.

Potrivit media oficiale siriene, forțele regimului au lansat un contraatac pentru a-i respinge pe jihadiști. Raiduri aeriene au vizat de asemenea gruparea extremistă, conform Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

„Patru atentatori sinucigași și-au detonat centurile explozive în orașul As-Suwayda„, capitala provinciei cu același nume, a indicat pentru AFP directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane, după ce declarase inițial că au fost trei kamikaze.

Alți atacatori sinucigași au comis atacuri în localități din nord-estul provinciei înainte ca jihadiștii să declanșeze asaltul asupra acestora, a adăugat el. Statul Islamic a reușit să preia controlul asupra a trei sate.

Cel puțin 156 de persoane, între care 62 de civili, au fost ucise, iar alte zeci au fost rănite, potrivit noului bilanț care nu încetează să crească după descoperirea a 'numeroase rămășițe umane în satele' atacate de Statul Islamic, a afirmat directorul OSDO. 'Acest bilanț este cel mai sever în provincia As-Suwayda de la începutul conflictului', a spus el.

„În afară de atentatele sinucigașe, jihadiștii au atacat sate și au ucis oameni în casele lor”, a afirmat în continuare directorul OSDO.