ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Două companii americane – Upside Food și Good Meat – au primit undă verde de la Departamentul pentru Agricultură și de la Administrația pentru Hrană și Medicamente (FDA) să comercializeze carne fabricată în laborator.

Carnea de laborator este produsă din celule stem prelevate din mușchii și pielea unor animale vii.

Celulele sunt apoi „cultivate” într-un bio-reactor care reproduce condițiile din interiorul corpului unui animal și „hrănite” cu nutrienți pentru a se transforma în „carne”, informează New York Post.

Publicația Bon Appetit a discutat cu Amy Chen, directoare adjunctă la Upside Foods, care a oferit o descriere mai amănunțită a procesulului de producere a cărnii de laborator.

Aceasta implică prelevarea de celule stem sau din țesutul muscular sau gras al unui animal viu, printr-o mică biopsie, ori de celule de la ouă de pui fertilizate.

Bio-reactoarele în care sunt cultivate apoi celulele seamănă cu „vasele de inox pentru fermentarea berii”. În acestea, celulele sunt „hrănite” cu zaharuri, aminoacizi și vitamine.

Procesul de „cultivare” durează o săptămână sau două, după care urmează„recoltarea”, etapă în care celulele sunt „practic ucise”.

Rezultatul care iese din bio-reactor seamănă cu o „pastă roz”, care este procesată apoi în diverse produse de „carne” care ajung în farfuria consumatorilor.

Dacă vi se pare că întregul proces de producere a „cărnii” de laborator este dezgustător, ar trebui să aflați că aceasta nu este nici ieftină.

Un kilogram de „carne de laborator” are un cost de producție de 34 de dolari per kilogram, în comparație cu un kilogram de carne de vită normală care costă doar 4 dolari.

Potrivit Bon Appetit, un burger din „carne de laborator” va ajunge să coste la restaurant în jur de 100 de dolari!!!

Însă toată această tevatură cu carnea de laborator a pornit de la premisa reducerii poluării. Pentru a salva planeta, nici un preț nu este prea mare!

Doar că premisa este falsă. Procesul de producere a cărnii de laborator este mult mai poluant decât cel al producerii cărnii naturale, arată un studiurealizat de universitatea californiană UC Davis

Atunci, poate că e mai gustoasă?

Nici vorbă! O cunoscută nutriționistă americană, Diana Rodgers, a descris scurt și plastic experiența sa culinară cu această „carne”:

„Mai bine îmi mănânc pantoful!”

Atunci, poate că este mai sănătoasă decât carnea naturală?

Rodgers se îndoiește și de acest lucru, din cauza lipsei unui ciclu complet de viață pentru celulele din care este făcută această „carne”.

„Până și carnea de la McDonald’s este mai sănătoasă...”