ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În cadrul unui articol publicat pe portalul Adevărul, jurnalistul Cătălin Sturza ilustrează cu exemple afirmația "Toți am dormit în post când a fost vorba de persecutarea creștinilor", făcută de Jeremy Hunt, Ministrul de Externe al Marii Britanii, în urma publicării, joi, a raportului comandat de acesta despre epurarea creștinilor din Africa de Nord și Orientul Mijociu. Concluziile acestuia arată că cel mai persecutat grup religios de pe planetă este cel al creștinilor, persecuția cărora "se apropie de proporțiile unui genocid" în Orientul Mijlociu. 

Citând organizația Open Doors USA, Cătălin Sturza povestește despre drama creștinilor din Nigeria, unde peste 27.000 de oameni au fost uciși, în ultimii zece ani, de gruparea islamistă Boko Haram, alte peste 2 milioane de oameni părăsindu-și locuințele și satele ca să scape de teroarea islamiștilor. Ultimul raid al acestora s-a soldat cu uciderea a 25 de creștini în Nigeria luni, pe 29 aprilie. Teroriștii afiliați grupării Boko Haram au înconjurat o comunitate creștină din nordul Nigeriei și, apoi, au pornit cu armele în mână, din ușă în ușă.

Nici în Burkina Faso creștinii nu își pot exercita libertatea religioasă. Începând din 2015, peste 350 de creștini au fost uciși de islamiștii afiliați unor grupări precum Ansarul Islam, GSIM, și ISIS. Ultimul măcel a avut loc duminică, pe 28 aprilie, într-un atentat comis asupra unei biserici, soldat cu moartea pastorului și a patru credincioși, dar și cu dispariția altor doi oameni. 

Milioane de creștini din Orientul Mijlociu au fost nevoiți să plece din căminele lor, iar mulți au fost uciși, răpiți, întemnițați și discriminați, arată raportul comandat de Ministerul de Externe al Marii Britanii, citat de The Guardian și de Hotnews. Documentul scoate în evidență faptul că discriminarea la adresa creștinilor are loc și în țări din Asia de Sud-Est, din Africa Subsahariană și din estul Asiei, cel mai adesea în țări conduse de regimuri autoritare. 
 
Raportul publicat joia aceasta este "cu adevărat o trezire la realitate: Trebuie să realizăm (...) că cel mai persecutat grup religios sunt creștinii (...) Ceea ce am uitat în această atmosferă de corectitudine politică este că, de fapt, creștinii persecutați sunt printre cei mai săraci oameni de pe planetă. În Orientul Mijlociu, populația de creștini era de circa 20%, acum este 5%. Toți am dormit în post când a fost vorba de persecutarea creștinilor", a afirmat Jeremy Hunt, Ministrul de Externe al Marii Britanii

Raportul publicat de acesta arată că, în urmă cu un secol, creștinii reprezentau 20% din populație în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, însă până în prezent proporția creștinilor a scăzut la mai puțin de 4% din populație, adică aproximativ 15 milioane de persoane.

Raportul relevă că, în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, "forme de persecuție, variind de la discriminare de rutină în educație, la angajare și în viața socială, până la atacuri-genocid îndreptate împotriva comunităților creștine, au condus la migrația considerabilă a credincioșilor creștini din aceste regiuni, în ultimele două decenii".

"În țări precum Algeria, Egipt, Iran, Irak, Siria și Arabia Saudită, situația creștinilor și a altor minorități a atins un nivel alarmant. În Arabia Saudită există interdicții stricte ale tuturor formelor de exprimare a creștinismului, inclusiv a manifestărilor publice de închinare. Au existat reprimări frecvente ale slujbelor creștine private. Conflictul arabo-israelian i-a determinat pe majoritatea creștinilor palestinieni să-și părăsească pământurile natale. Populația palestiniană creștină a scăzut de la 15% la 2%."

Potrivit The Guardian, raportul Ministerului britanic de Externe identifică trei factori declanșatori ai persecuției contra creștinilor: eșecul politic care alimentează extremismul religios; un viraj spre conservatorism religios în țări ca Algeria și Turcia; și vulnerabilități instituționale ale Justiției, statului de drept și ordinii publice, care lasă sistemul permeabil exploatării de către extremiști.

"Înmulțirea discursului instigator la ură contra creștinilor în mass-media de stat și prin vocea liderilor religioși, în special în țări ca Iranul și Arabia Saudită, a pus în pericol siguranța creștinilor și a creat intoleranță socială", se mai arată în cadrul raportului menționat.

"În unele cazuri atât statul, cât și grupările extremiste, clanurile și comunitățile participă colectiv la persecuție și alimentează comportamentul discriminatoriu. În țări ca Iranul, Algeria și Qatar, statul este principalul actor, pe când în Siria, Yemen, Arabia Saudită, Libia și Egipt sunt implicați atât actori statali, cât și actori nestatali, în special grupări religioase extremiste (...) În 2017, un număr total de 99 de creștini egipteni au fost uciși de grupări extremiste, dintre care 47 au fost omorâți în Duminica Floriilor la Tanta și Alexandria. Creștinii egipteni au fost vizați în permanență de grupările extremiste în perioada 2017-2018", semnalează raportul britanic.

Revenind la jurnalistul Cătălin Sturza, acesta preia îndemnul la rugăciune pe care Open Doors îl adresează creștinilor din toată lumea: "să ne rugăm pentru acești frați ai noștri, care sunt cuprinși de frică, se află în nevoi, pe drumuri, nu își pot îngropa morții, și pe care nu are cine să îi apere!".