ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-o rezoluție fără precedent, adoptată luni, Parlamentul regional din Catalonia a decis separarea de Spania. 

Separatiștii au lansat o așa-numită foaie de parcurs spre independență, pe care guvernul central de la Madrid a promis că o va bloca, transmit agențiile internaționale de presă.
 
Declarația de secesiune, primul pas despre care partidele pro-independență speră că va duce la desprinderea regiunii de Spania și la crearea unei republici independente în interval de 18 luni, a primit susținerea majorității legislativului regional. 72 de deputați (din 135) au adoptat această rezoluție care lansează un proces ce vizează crearea "unui stat catalan independent care ia forma unei republici".

Susținătorii unității Spaniei au primit rezultatul votului în picioare, desfășurând drapelurile Spaniei și Cataloniei.

Separatiștii susțin că dispun de un sprijin suficient pentru a lansa procesul de independență.
 
Constituția Spaniei nu permite desprinderea niciunei regiuni, iar premierul de centru-dreapta Mariano Rajoy, al cărui partid va avea de înfruntat alegerile generale din septembrie, a spus că va contesta cât de repede posibil rezoluția la Curtea Constituțională.