ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După dezastrul din Afganistan, administrația Biden încearcă să-și dreagă imaginea terfelită promovând în spațiul public teoria că serviciile secrete sunt marile vinovate pentru că nu au evaluat corect situația și nu au informat factorul politic. Iată însă că încep să apară dovezi că administrația Biden știa perfect ce urmează să se întâmple și nu a mișcat un deget.

O cablogramă clasificată a Departamentului de Stat din iulie demonstrează că secretarul de stat Antony Blinken a fost avertizat despre iminenta cădere a Kabulului în mâinile talibanilor, dezvăluie un articol de joi din Wall Street Journal.

Ziarul american scrie:

„Aproximativ două duzini de funcționari ai Departamentului de Stat aflați la post la ambasada din Kabul i-au trimis o notă internă secretarului de stat Antony Blinken și unui înalt responsabil din Departamentul de Stat luna trecută, avertizând în legătură cu posibila cădere a Kabulului la scurt timp după 31 august, termenul limită de retragere a trupelor americane.”

Trimisă prin canalul confidențial de comunicare al Departamentului de Stat, cablograma avertiza că talibanii vor prelua rapid controlul Afganistanului și „făcea recomandări privind mijloacele de a atenua criza și de a grăbi evacuarea”.

WSJ continuă:

„Cablograma, datată 13 iulie, făcea apel la Departamentul de Stat să utilizeze un limbaj mai dur pentru a descrie atrocitățile comise de talibani.

„Nota internă clasificată constituie cea mai bună dovadă până acum că administrația (Biden) a fost avertizată de către propriii responsabili despre faptul că înaintarea talibanilor era iminentă și că armata afgană ar putea fi incapabilă să o oprească.”

Pe 8 iulie, cu doar cinci zile înainte ca acest avertisment despre iminenta cădere a Afganistanului, Joe Biden dădea asigurări ferme că la Kabul nu va avea loc o repetare a evenimentelor din Saigon, din 1975.

Atunci, el a fost întrebat de presă:

„Dle Președinte, unii veterani din Vietnam văd în această retragere din Afganistan o repetare a experienței lor. Vedeți vreo paralelă între această retragere și ce s-a petrecut în Vietnam?”

Joe Biden a răspuns:

„Câtuși de puțin. Zero. Ce se întâmplă acolo este că brigăzi întregi (de soldați americani) au intrat pe porțile ambasadei noastre - șase dacă nu greșesc. Talibanii nu sunt armata sud... nord-vietnameză, Nu sunt... nu se compară nici pe departe din punct de vedere al capabilității. În nici un caz nu veți vedea oameni săltați de pe acoperișul ambasadei în... ale Statelor Unite din Afganistan. Nici nu se compară.”

În acest moment nu este clar dacă informațiile din cablogramă au ajuns pe biroul președintelui sau Blinken le-a păstrat pentru el.

Însă această dovadă contrazice flagrant declarațiile publice ale lui Biden și ale altor responsabili din administrație, mai ales pe cele ale șefului Statelor Majore reunite, gen. Mark Milley, care a declarat săptămâna aceasta că asemenea informații nu au existat.

Date fiind informațiile alarmante din cablogramă apar serioase semne de întrebare și în legătură cu concediul în care a plecat Joe Biden și întregul personal al Casei Albe exact când Kabulul a căzut în mâinile talibanilor.

De altfel, Joe Biden se va întoarce vineri la reședința sa din Delaware pentru a-și continua vacanța.