ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un apel pentru combaterea puritansimului „made in USA”, care a declanșat o adevărată vânătoare de vrăjitoare în urma scandalului  Harvey Weinstein, vine din Franța.
 
„Violul este o crimă. Însă flirtul insistent sau nepotrivit nu este un delict, așa cum nici galanteria nu este o agresiune machistă”, afirmă un grup de 100 de franțuzoiace, într-un text publicat în „Le Monde”, cele mai cunoscute fiind actrița Catherine Deneuve și scriitoarea Catherine Millet. Scrisoarea blamează mișcarea #MeToo și denunță puritanismul care a explodat în urma acuzațiilor de abuz sexual la adresa producătorului de film Harvey Weinstein.

Celebra actriță Catherine Deneuve se află printre cele o sută de semnatare ale scrisorii  în care este criticată crearea unui climat „totalitar" care pedepsește pe nedrept bărbații care flirtează „insistent sau stângace", infantilizează femeile și subminează libertatea sexuală.

Mișcarea #MeToo a dus la o campanie de denunțare publică și o justiție sumară. Victimele au fost „bărbații care au fost sancționați la locul de muncă sau care au fost obligați să-și dea demisia, când  singura lor greșeală a fost să atingă un genunchi, să încerce să fure un sărut, să vorbească despre lucruri intime în timpul unei cine profesionale sau să trimită mesaje cu încărcătură sexuală femeilor care nu erau atrase de ei",  se spune în epistola celor 100 de personalități feminine.

„Violul este un delict. Dar flirtul insistent sau nepotrivit nu este un delict, iar cavalerismul nu este o agresiune". În continuare, în scrisoare se spune că bărbații ar trebui să aibă „libertatea indispensabilă de a ofensa și de a deranja" femeile. ƒ„Ca femei, nu ne recunoaștem în acest feminism, care, dincolo de denunțarea abuzurilor de putere, ia chipul urii față de bărbați și sexualitate”, spun semnatarale. „Apărăm o libertate de a deranja, indispensabilă libertății sexuale. Suntem suficient de în cunoștință de cauză pentru a recunoaște că impulsurile sexuale sunt de natură ofensivă și sălbatică, dar suntem suficient de prevăzătoare să nu confundăm flirtul nepotrivit cu agresiunea sexuală”.

Scrisoarea a fost publicată marți în ziarul Le Monde și, cum era de așteptat, a declanșat o mulțime de reacții în rândul cititorilor. 

Mișcarea #MeToo a renăscut (a fost creată de Tarana Burke în 1997) după ce multe femei au vorbit public despre cum au fost hărțuite de producătorul de la Hollywood Harvey Weinstein. Au urmat multe alte femei care au povestit abuzurile prin care au trecut la locul de mună și nu numai.

La sfârșitul anului trecut, revista TIME le-a desemnat Personalitățile Anului pe Ashley Judd, Rose McGowan, Selma Blair și alte femei care au vorbit despre agresiunea sexuală și hărțuire.