ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lupta dusă pentru combaterea controversatei Legi privind libertatea de religie din Muntenegru este, de fapt, o luptă pentru păstrarea câtorva sute de lăcașuri sfinte ale Bisericii Ortodoxe Sârbe, SPC, în această țară, scrie cotidianul sârb „Blic”, citat de site-ul B92.net.

Potrivit sursei citate, printre ele se remarcă opt care sunt cele mai importante: mănăstirile sârbești Ostrog, Moraca, Savina, Djurdjevi stupovi, Miholjska prevlaka, mănăstirea Sf. Petru din Cetinje, Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel și mănăstirile de lângă lacul Skadarsko.

„În secolele trecute, un număr extrem de mare de lăcașuri de cult (biserici și mănăstiri ortodoxe sârbe) au fost ridicate pe teritoriul actualei Muntenegru, reprezentând cele mai importante edificii ale patrimoniului nostru cultural național”, a spus istoricul Dejan Ristic.

El a amintit că una dintre cele mai cunoscute este Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Bijelo Polje, care a fost ridicată la sfârșitul secolului al XII-lea de ducele de Hum, Miroslav Zavidovici, fratele mai mare al Marelui Prinț Stefan Nemanja.

Sute de mii de sârbi protestează, de aproape o lună, împotriva controversatei legi a libertății religioase, adoptată de parlamentul muntenegrean, care, susțin ei, dă ocazia statului muntenegrean să confiște proprietățile Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Biserica Sârbă se teme că regimul condus de socialistul Milo Djukanovici, transformat în pro-european, va confisca aceste proprietăți pentru a înființa o Biserică a Muntenegrului, după modelul ucrainean. 

Noua lege prevede un inventar al tuturor clădirilor și siturilor religioase despre care autoritățile muntenegrene spun că se aflau în proprietatea Regatului Independent al Muntenegrului înainte ca acesta să devină parte a Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor (mai târziu Iugoslavia). În condițiile acestei legi, comunitățile religioase vor trebui să furnizeze dovezi clare pentru a își păstra proprietatea, dispoziție despre care Biserica Ortodoxă Sârbă spune că este concepută pentru a permite guvernului să adopte secularizarea.