ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Videoclipul a fost încărcat pe YouTube pe 19 aprilie și a devenit deja viral, declanșând un val de proteste. În imagini apare o tânără, surprinsă pe o stradă din Teheran de poliția moralității, fără hijab, voalul obligatoriu în regimul islamic al ayatollahilor iranieni. Deși tânăra are pe cap o eșarfă roșie, polițiștii moralității au considerat că nu e suficientă și contravine moralei islamice.

Agenții moralității, bărbații înarmați și femei îmbrăcate în vestitul chador (veșmântul de culoare neagră care acoperă aproape în totalitate corpul, lăsând la vedere doar o parte din față și ochii), o împing, o bruschează și o lovesc, de câteva ori, până o trântesc la pământ pe tânăra fără jihab, ale cărei țipete pot fi auzite.

Filmul a fost difuzat de Masih Alinejad, o activistă iraniană care luptă împotriva obligației purtării voalului din Iran și este colaborator al Radio Europa Liberă, scrie Daily Mail.

Protestele din întreaga capitală declanșate de aceste imagini au determinat poliția moralității să-și ceară scuze pentru actul de violență, iar Ministerul de Interne a decis să deschidă o investigație oficială. Cel puțin la nivel declarativ.

În Iran, poliția moralității (komiteh) are ca misiune, în special în timpul verii, respectarea moralității pe străzi. De cele mai multe ori previne ca mamele să plimbe fetițe care nu au ținuta corespunzătoare. Nu li se permite fetelor să meargă lângă băieți, dacă nu sunt rude, sau să aibă ținute necorespunzătoare în aer liber, dar și în mașini, ca să nu mai vorbim de interdicția de se machia.

Pentru a evita problemele, unii tineri iranieni au inventat o aplicație, Gershad, care indică locul în care se află patrulele poliției moralității.

În vara lui 2016, în ciuda opoziției președintelui Hassan Rohani, mai liberal decât predecesorii săi, ayatollahii au decis să trimită pe stradă peste 7 000 de agenți sub acoperire, pe lângă patrulele normale.