ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În 2014, doi britanici treceau prin același calvar pe care îl trăiesc azi părinții micuțului Alfie Evans.  Brett și Naghmeh King, arestați în Spania, refuza să fie predați autorităților britanice care lansaseră un ordin de arestare internațional pe numele lor, după ce și-au scos copilul din spitalul din Southampton, fără acordul medicilor, pentru a-l vindeca de cancer. Odiseea pentru supraviețuirea copilului a avut însă un final fericit. La patru ani de la acel moment de răscruce, Brett și Naghmeh King au anunțat, recent, că băiețelul lor s-a vindecat.

Povestea lui Ashya King, băiatul care la 5 ani fusese diagnosticat în Marea Britanie cu o tumoare pe creier, are o semnificație deosebită în aceste zile, în care  părinții lui Alfie Evans duc o luptă pe viață și pe moarte pentru dreptul de a-și lua copilul din spitalul din Marea Britanie și a-l duce la Roma, în urma deciziei jusitiției care a permis medicilor să-l deconecteze pe micuț de la aparate în ciua dorințelor părinților.

Brett și Naghemeh King deveniseră, în 2014, un fel de Bonnie și Clyde, fiind dați în urmărire internațională. Și nu pentru că ar fi dat spargeri la bănci, ci pentru că și-au scos băiatul din Spitalul General Southampton, fără acordul medicilor și au fugit din țară.

După doar două zile de la fugă, cei doi părinți au fost descoperiți la Malaga, în sudul Spaniei și au fost arestați, la cererea autorităților britanice. Timp de 72 de ore ei au fosr arestați, la Madrid, sub acuzația de „cruzime împotriva copiilor”.  În timp ce părinții erau în spatele gratiilor, micul Ashya a stat internat, sub pază,  într-un spital spaniol, unde, cum scria Daily Mail la acea vreme, „urla de disperare”.

Cazul familiei care își luase copilul bolnav din spital a declanșat polemici aprinse și în Spania, unde acuzația adusă de poliția britanică nu părea să aibă un echivalent în legislația spaniolă.

Iar eforturile de extrădare a celor doi soți  în Marea Britanie au eșuat atunci când justiția de la Madrid au decis că viața lui Ashya King „nu a fost atât de mult pusă în pericol cum se credea inițial”.

Până și premierul David Cameron trecuse în acel moment de  partea părinților lui Ashya în încercarea lor de a găsi orice tratament posibil pentru a-l salva. Cameron  se declara mulțumit că procuratura britanică nu a continuat procedurile împotriva familiei King, după respingerea cererii de extrădare venite din partea judecătorului spaniol. 

Ulterior, părinții au câștigat dreptul de a-l duce pe Ashya în Republica Cehă, unde a fost supus unui tratament inovativ cu fasciculi de protoni, care nu se face în cadrul Serviciului Național de Sănătate al Regatului Unit. Oficialii din sistemul sanitar al Marii Britanii nu recunosc această terapie țintită a tumorilor, așa că nu le-au permis părinților lui Ashya să îl externeze, deși era dovedit că tratamentul alternativ care i se oferea copilului nu îi garanta supraviețuirea.

Și, cu toate că medicii britanici spuneau acum patru ani că dacă își duc copilul la Praga șansele de supraviețuire a copilului se reduc cu 30%, după tot coșmarul prin care au trecut pentru a-l trata în Cehia, cei doi părinți au primit anul acesta, în luna martie, un raport medical de la Southampton General, potrivit căruia fiul lor, acum în vârstă de 8 ani, s-a vindecat de cancer.

Doctorul Hernan Cortes Funes, șeful secției de oncologie de la spitalul internațional HC Marbella din Spania, care  l-a tratat pe Ashya timp de trei ani, a declarat pentru Daily Mail: „Nu este o știință exactă, dar trei ani și jumătate este o perioadă bună pentru a se presupune că nu va recidiva. Este în remisie și nu există nici un semn că tumora va reveni, deși va trebui să fie monitorizat anual”.

Tatăl spune că a plâns când a primit scrisoarea. „Soția mea mi-a spus: totul este acum OK, nu mai trebuie să plângi. Dar au fost atât de multe emoții: fericire, ușurare. Nu pot reda în cuvinte”.

Ashya, unul dintre cei șapte copii ai familiei King, are o viață normală. Se joacă, merge la școală și, în afară de o ușoară slăbiciune pe partea dreaptă, nu dă semne că ar fi fost atins de o maladie necruțătoare.