ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În școlile din Japonia, unul dintre momentele importante, pe parcursul unei zile de studiu, îl reprezintă pauza de masă, menită să le dezvolte copiilor simțul responsabilității și al lucrului în echipă.

Cele 45 de minute, cât reprezintă pauza de masă în școala elementară din Saitama, sunt considerate un proces educațional la fel de însemnat precum studiul matematicii sau al limbii materne. Totul începe încă de la plecarea de acasă, când elevii au ca sarcină strângerea obiectelor esențiale pe care le vor lua cu ei la școală în fiecare zi. Printre acestea se număra o mică față de masă, bețișoarele, periuța de dinți, o cană și o batistuță. Acestea sunt depozitate într-un săculeț care este agățat de rucsacul plin cu manuale, potrivit livebiz.ro.

Într-un grup foarte bine organizat, fiecare dintre cele 6 clase ajunge la școala din Saitama, care găzduiește 682 de învățăcei. Instituția de învățământ dispune de o fermă proprie în care elevii de clasa a VI-a cultivă și culeg cartofi proaspeți, aceștia ajungând în bucătăria utilată cu tot ceea ce este necesar. Cinci bucătărese îndemânatice gătesc zi de zi 720 de porții de mâncare în numai trei ore, având în vedere că toate legumele sunt curățate manual.

Fiecare vas cu mâncare este bine cântărit și aranjat apoi pe niște cărucioare cu rotile care vor ajunge în fiecare clasă. Pentru clasele mai mici este utilizat un lift care coboară aceste cărucioare, iar în cazul elevilor din clasele mai mari, aceștia vin singuri pentru a-și lua mâncarea. 

După ce-i mulțumesc profesorului pentru cunoștințele transmise, elevii se spală pe mâini, își așază pe masă obiectele aduse în săculeț și apoi se îmbracă cu niște halate albe, își pun bonete pe cap și o mască de protecție la gură. În timp ce unul dintre copii curăță bine masa pe care va fi depozitată mâncarea, altul pune câteva întrebări celorlalți colegi despre starea lor de sănătate și despre măsurile igienice luate. Fiecare copil primește apoi gel antibacterian pentru a-și dezinfecta foarte bine mâinile. Împreună cu copiii delegați în acea zi, profesorul clasei merge să preia mâncarea de la bucătărie. După ce își identifică porțiile, copiii nu pleacă din bucătărie până când nu mulțumesc în cor bucătăreselor pentru hrana delicioasă pregătită cu multă sârguință.

Ajunși înapoi în clasă, fiecare elev are câte o sarcină, unul împărțind laptele, altul pâinea, supa, peștele și tot ceea ce este în meniul zilei. După ce fiecare copil primește porția de hrană, se face un inventar al alimentelor rămase. Profesorul mănâncă întotdeauna alături de elevii săi.
 
După masă, există câteva reguli pe care copiii trebuie să le respecte. Mai întâi, fiecare cutie de lapte este desfăcută și apoi spălată de către un elev pentru a putea fi reciclată ușor. În continuare intră în acțiune periuța de dinți. 

După ce mulțumesc din nou pentru minunata masă, vasele sunt aranjate corespunzător și transportate în chiuveta bucătăriei. Urmează apoi o perioadă de 20 de minute în care elevii curăță clasa, holurile, scările, baia și sala de gimnastică. După acest efort de echipă, fiecare colțișor strălucește de curățenie.