ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Grupul german Bayer AG a anunțat luni că va plăti în numerar aproximativ 62 de miliarde de dolari pentru preluarea Monsanto Co, pentru a crea cel mai mare furnizor mondial de semințe modificate genetic și erbicide. Anunțul a fost primit cu proteste, în mai multe colțuri ale lumii, unde mii de oameni au ținut să condamne, din nou,  vânzările de erbicide RoundUp, despre care se spune că au provocat cancer pulmonar oamenilor și  au modificat genetic recoltele. 

Peste 400 de marșuri de protest simultane au fost organizate la sfîrșitul săptămânii în toată lumea, după anunțul unei eventuale preluări a gigantului mondial al biotehnologiei, Monsanto, de către compania farmaceutică germană, Bayer.

La Paris manifestanții au scandat "Toată lumea urăște Monsanto!", iar protestatarii au mărșăluit prin oraș în ritmul tobelor. Oamenii au condamnat vânzările de erbicide RoundUp, care sunt susceptibile că ar fi provocat cancer pulmonar și că au modificat genetic recoltele. Culturile modificate genetic sunt interzise în Franța.

Proteste au avut loc și în SUA. În centrul Manhattanului, oamenii au mers pe străzi scandând :"Nu mai vrem Monsanto!" și "Monsanto trebuie să plece!", precum și sloganuri ca "Interziceți glifosfatul", cu la erbicidul incriminat. Acțiuni similare au avut loc și in Japonia, in Germaia și în Olanda. Manifestanții au cerut interzicerea totală a erbicidelor Roundup, în condițiile în care majoritatea studiilor au arătat că sunt cancerigene.Cercetătorii au ajuns la concluzia că glifosatul este un xenoestrogen care este similar cu estradiolul – estrogenul uman cel mai puternic – iar concentrațiile mari au avut efecte cancerigene.
 
 În anii 80, numele companiei germane Bayer a fost implicat intr-un scandal uriaș, fiind acuzată  că a exportat, în 1985, medicamente coagulante infestate cu HIV. Ziarul Le Monde dezvăluia că documente oficiale ale companiei atestau că laboratorul Cutter Biological (filiala din SUA a Bayer) a vândut în cunoștință de cauză, în Asia și America de Sud, medicamente contaminate cu virusul care provoacă SIDA.

Grupul chimico-farmaceutic Bayer AG a oferit 122 dolari per titlu, o primă de 20% față de valoarea acțiunilor companiei americane la închiderea ședinței de vineri a Bursei de la New York. Achiziționarea Monsanto va permite Bayer să aibă acces la piețele din SUA, America Latină și India, conform Bloomberg, citată de Agerpres.