ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Gruparea rebelă care deținea controlul regiunii Douma, din Siria, zona presupusului atac chimic pe care l-ar fi comis regimul președintelui sirian Bashar al- Assad, a fost ea însăși acuzată de utilizarea armelor interzise împotriva kurzilor,  în 2016, scrie express.co.uk.

Jaish al-Islam (Armata islamului), cunoscută înainte cu numele Liwa al-Islam (Brigada Islamului), este o coaliție de grupări militante islamiste salafiste cu sediul în regiunile Douma și Ghouta de Est, din capitala Siriei.

Douma a fost locul presupusului atac cu arme chimice atribuit de Occident regimului sirian, pretextul pentru bombardamentele coaliției SUA-Franța-Marea Britanie de sâmbătă.

Cu toate acestea, informații publicate de site-ul de știri „Kurdistan 24”, arată că gruparea Jaish al-Islam  a recunoscut că a folosit arme chimice într-o zonă populată în special de kurzi, în orașul Alep, din nordul Siriei, în aprilie 2016. Într-o declarație oficială, Jaish al-Islam preciza: „Pe teren, comandanții din Alep au folosit arme pe care nu fuseseră autorizați să le folosească în astfel de confruntări”.

Gruparea a afirmat, de asemenea, că șeful brigăzii respective a fost adus în fața unui tribunal militar, fiind deferit „justiției militare pentru a primi pedeapsa corespunzătoare”.

Redur Khalil, purtătorul de cuvânt al Unităților de Apărare a Poporului (YPG) din Kurdistanul sirian, explica, ulterior: „Gruparea a admis acest lucru  după mai multe dovezi concludente și informații despre utilizarea gazului chimic folosit pentru a distruge districtul Sheikh Maqsoud din Alep”.

El a adăugat că gruparea Jaysh al-Islam și al-Qaeda, afiliate organizației teroriste Nusra, au folosit arme interzise pe kurzi de mai multe ori și înainte.

De asemenea, locuitori din districtul Sheikh Maqsoud - jumătatea de est a orașului Alep - au declarat pentru Daily Beast că gruparea rebelă  a ucis sute de civili, împușcându-i sau folosind gaze chimice.

Unitățile de Apărare a Poporului sunt principala organizație militară a Comitetului Suprem Kurd, afiliatul sirian al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Ca și PKK, ea este considerată de Turcia o organizație "teroristă", motiv pentru care Anjkara a declanșat la începutul anului un război agresiv în nordul Siriei,  numit „Operațiunea Olive Branch” pentru a elimina YPG-ul din regiune.

Turcia sprijină însă gruparea Jaysh al-Islam împreună cu Arabia Saudită și Qatar, făcând parte dintr-o coaliție mai mare denumită Frontul Islamic.