Gruparea rebelă care deținea controlul regiunii Douma, din Siria, zona presupusului atac chimic pe care l-ar fi comis regimul președintelui sirian Bashar al- Assad, a fost ea însăși acuzată de utilizarea armelor interzise împotriva kurzilor,  în 2016, scrie express.co.uk.

Jaish al-Islam (Armata islamului), cunoscută înainte cu numele Liwa al-Islam (Brigada Islamului), este o coaliție de grupări militante islamiste salafiste cu sediul în regiunile Douma și Ghouta de Est, din capitala Siriei.

Douma a fost locul presupusului atac cu arme chimice atribuit de Occident regimului sirian, pretextul pentru bombardamentele coaliției SUA-Franța-Marea Britanie de sâmbătă.

Cu toate acestea, informații publicate de site-ul de știri „Kurdistan 24”, arată că gruparea Jaish al-Islam  a recunoscut că a folosit arme chimice într-o zonă populată în special de kurzi, în orașul Alep, din nordul Siriei, în aprilie 2016. Într-o declarație oficială, Jaish al-Islam preciza: „Pe teren, comandanții din Alep au folosit arme pe care nu fuseseră autorizați să le folosească în astfel de confruntări”.

Gruparea a afirmat, de asemenea, că șeful brigăzii respective a fost adus în fața unui tribunal militar, fiind deferit „justiției militare pentru a primi pedeapsa corespunzătoare”.

Redur Khalil, purtătorul de cuvânt al Unităților de Apărare a Poporului (YPG) din Kurdistanul sirian, explica, ulterior: „Gruparea a admis acest lucru  după mai multe dovezi concludente și informații despre utilizarea gazului chimic folosit pentru a distruge districtul Sheikh Maqsoud din Alep”.

El a adăugat că gruparea Jaysh al-Islam și al-Qaeda, afiliate organizației teroriste Nusra, au folosit arme interzise pe kurzi de mai multe ori și înainte.

De asemenea, locuitori din districtul Sheikh Maqsoud - jumătatea de est a orașului Alep - au declarat pentru Daily Beast că gruparea rebelă  a ucis sute de civili, împușcându-i sau folosind gaze chimice.

Unitățile de Apărare a Poporului sunt principala organizație militară a Comitetului Suprem Kurd, afiliatul sirian al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Ca și PKK, ea este considerată de Turcia o organizație "teroristă", motiv pentru care Anjkara a declanșat la începutul anului un război agresiv în nordul Siriei,  numit „Operațiunea Olive Branch” pentru a elimina YPG-ul din regiune.

Turcia sprijină însă gruparea Jaysh al-Islam împreună cu Arabia Saudită și Qatar, făcând parte dintr-o coaliție mai mare denumită Frontul Islamic.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews