ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fosta provincie sârbă Kosovo, căreia multe state occidentale s-au grăbit să-i recunoască autproclamata independență a devenit, sub protectorat euro-atlantic, principala pepinieră a jihadiștilor ISIS din Europa.

În timp ce europenii, americanii și rușii fac strategii pentru anihilarea pericolului tot mai amenințător reprezentat de organizația Statul Islamic, analiștii politici europeni atrag atenția că unul dintre cele mai importante centre de recrutare pentru luptătorii ISIS se află la o aruncătură de băț: în Kosovo. 
 
Confirmarea a venit o dată cu datele prezentate recent de ministerul de Interne  de la Priștina, conform cărora cel puțin 3000 de kosovari au ajuns în Siria pentru a lupta de partea celor care vor un Califat islamic. Și care, cu regularitate, fac ruta Turcia - Macedonia, transformând Kosovo într-o periculoasă rampă de lansare  pentru acțiuni teroriste în Europa.

Protectoratul euro-atlantic pentru Kosovo nu a făcut decât să transforme fosta provincie sârbă in principala pepinieră de racolare a jihadiștilor, deși pe teritoriul acestui mic stat sunt prezenți 5000 soldați NATO și 1.500 de agenți ai misiunii poliției europene Eulex.
 
Presa italiană scrie că liderul celor patru kosovari arestați la începutul lunii decembrie de poliția italiană este comandantul așa numitei "brigăzi balcanice a ISIS", formată din kosovari, bosniaci, macedoneneni și muntenegreni: temutul și sângerosul jihadist kosovar Lavdrim Muhaxheri (nume de luptă Abu Abdullah al Kosova). Acesta este originar din Kačanik, fost fief  al temutei UCK, devenită astăzi principalul centru de recrutare a jihadiștilor ISIS din Kosovo, susține un reprezentant al serviciilor secrete kosovare.

A lucrat în baza NATO

Kačanik se află la doar câțiva kilometri de baza militară americană de la Camp Bondsteel. Conform aceleiași surse din serviciile secrete albaneze, Lavdrim Muhaxheri nu este doar un cunoscător al regiunii. El a și lucrat în baza americană până in 2010, alături de alți viitori jihadiști kosovari. Printre ei și un tânăr kamikaze, Blerim Heta, care a continuat să lucreze pentru NATO, în Afganistan, până în 2012, după care a plecat direct în Siria.
 
Întrebarea firească este, prin urmare, cum a fost posibil ca toate acestea să se întâmple sub ochii aparatului militar și al serviciilor secrete ale NATO și UE care acționează în Kosovo?

"Kačanik și traseul lui Muhaxheri  sunt doar vârful iceberg-ului", a explicat pentru un cotidian italian generalul Fabio Mini, fost comandant al misiunii NATO în Kosovo. Pentru că, spune el, întreg teritoriul kosovar este înțesat de ani buni de o serie de imami radicali care predică războiul sfânt și acționează pentru recrutarea jihadiștilor în sutele de moschei kosovare, finanțate, cu bani grei, de monarhiile arabe. În special de Arabia Saudită.
 
Analiștii militari consideră că toate astea s-au putut petrece chiar sub ochii misiunilor internaționale prezente pe teritoriul kosovar pentru că, de multă vreme, Europa și NATO s-au detașat de Kosovo, și de Balcani în general, în ciuda faptului că acest fenomen era clar pentru toată lumea.

Micii orfani ai războaielor balcanice

Printre primii care au tras un semnal de alarmă, încă din 2009, la un an de la autoproclamarea independenței Kosovo, a fost Antonio Evangelista, fost comandant al misiunii UNMIK în Kosovo, unul dintre cei mai cunoscuți experți în antiterorism. În cartea sa "Madrasse. Mici martiri europeni cresc între Balcani și Europa", acesta arăta cum micii orfani ai războaielor balcanice, atât din Kosovo cât și din Bosnia, au ajuns pe mâinile unor rețele de caritate, formate din predicatori wahabiti, finanțate de organizații pseudo-umanitare din Arabia Saudită, Emiratele Arabe, Kuweit, Qatar și Turcia. Acestea le-ar fi spălat creierele micilor orfani, transformându-i în viitori martiri ai jihadului. Și, cel mai probabil, acum, acei copii au devenit mari, ajungând să îngroașe rândurile organizației teroriste ISIS și să lupte în Siria. Dar și în Europa.

Trezoreria SUA știa cum ajung banii la teroriști

Juan Zarate, fost consilier adjunct pentru combaterea terorismului al președintelui George W. Bush, descria și el în cartea „Treasury’s War” lupta dusă de Trezoreria SUA cu rețelele de finanțare a operațiunilor teroriste islamiste. Cea mai mare organizație caritabilă islamică, cu 14 filiale închise în urma mai multor rezoluții ONU, Al Haramain, a activat mulți ani în Balcanii de Vest, mai precis în Kosovo și Bosnia. La fel a fost cazul International Islamic Relief Organization și al Benevolence International Foundation. Ultima a fost deconspirată în anul 2002, în urma unui raid la Sarajevo, în care serviciile secrete au găsit corespodență scrisă de mînă între directorul fundației și însuși Osama bin Laden.


Poruncă ISIS: „Luați otravă la voi și puneți în mâncare sau în apă”

În luna iulie, New York Times scria că cinci persoane au fost arestate în Kosovo fiind puse sub acuzare pentru că au complotat să contamineze sursele de apă din capitală, Priștina, posibil la îndemnul grupării teroriste Stat Islamic. Potrivit presei locale, trei persoane au fost arestate duminică după ce au fost surprinse comportându-se suspect în preajma rezorvorului de apă din zona Badovac, care alimentează aproximativ jumătate din populația capitalei. De asemenea, au fost găsite arme, muniție și materiale ale propagandei grupării radicale Statul Islamic în cele două mașini ale suspecților.

Încă două persoane au fost arestate în Priștina mai târziu, fiind puse sub acuzare pentru acte de terorism comise în complotul privind contaminarea resurselor de apă. Doi dintre suspecți au fost, de asemenea, arestați în 2014, suspectați pentru motivele pe care le-ar fi avut pentru a călători în Siria.

Arestările au avut loc după ce a fost descoperită o înregistrare video în care gruparea teroristă Stat Islamic și-a îndemnat susținătorii să otrăvească resursele alimentare și de apă din Kosovo.