ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Este oficial. Pentru prima dată de la încheierea Războiului Rece, americanii vor aduce în România armament greu. Sute de tancuri, artilerie şi alte echipamente militare americane vor fi staționate în România, dar și in Polonia, Bulgaria și statele baltice.

Anunțul a fost făcut marți de secretarul american al Apărării, Ashton Carter. El a declarat că  România, Bulgaria, Polonia şi ţările baltice au acceptat să găzduiască tancuri, artilerie şi alte echipamente militare americane, conform Reuters.
 
Statele Unite vor pre-poziţiona tancuri şi alte echipamente militare în estul şi centrul Europei, dându-le astfel asigurări aliaţilor din cadrul NATO neliniştiţi din cauza intervenţiei Rusiei în Ucraina, a precizat șeful Pentagonului.

O fişă de informare furnizată de armata americană arată că pre-poziţionarea SUA va include aproximativ 250 de tancuri, vehicule de luptă Bradley şi mortiere.
   
Echipamentul care va fi staţionat temporar în fiecare ţară va fi suficient pentru a deservi o companie, respectiv 150 de militari, sau un batalion, respectiv aproximativ 750 de soldaţi. Mare parte se află deja în Europa, au declarat oficialii. 

După ce Rusia a anexat Crimeea anul trecut, liderii NATO au fost de acord să intensifice exerciţiile şi rotaţia trupelor în ţările membre NATO din estul Europei, precum şi stocarea de armament greu pentru a fi folosit în caz de urgenţă. 
Este prima dată, de la încheierea Războiului Rece, când SUA staţionează armament greu în aceste ţări, membre noi ale NATO şi care s-au aflat până nu demult sub sfera de influenţă a Rusiei, scria zilele trecute ziarul New York Times.
 
Statele Unite nu au dezvăluit oficial unde anume în Europa va fi amplasat echipamentul, însă informaţiile apărute în presă în legătură cu planificarea militară au generat un răspuns furios din partea Moscovei înaintea turneului lui Carter în Europa din această săptămână. 
    
Mobilizarea de armament american greu în România, Polonia, Bulgaria şi Ungaria ar „reprezenta cel mai agresiv pas făcut până acum de Pentagon şi NATO” de la încheierea Războiului Rece, a avertizat un oficial din ministerul rus al Apărării. Generalul a ameninţat că, în această situaţie, „Rusia nu va avea de ales şi va trebui să-şi consolideze forţele pe flancul vestic”.