ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Recomandarea a fost dată în cadrul unui set de sugestii de exprimare menit să evite posibilitatea ca vreo persoană aflată în proces de „metamorfoză”  sexuală să se simtă ofensată.

„O largă majoritate de persoane care au dat naștere sau au fost gravide se identifică drept femei. Totuși, putem include în această categorie bărbați intersex și trans care pot ajunge în situația de a fi persoane gravide, iar din această cauză trebuie folosită o exprimare neutră”, informează ghidul dat de BMA.

Potrivit aceluiași ghid, „bătrânii” trebuie apelați drept „persoane în vârstă”, iar unei persoane care „biologic este bărbat sau femeie”, îi trebuie alocată formularea de „născut bărbat sau femeie”.

Totodată, BMA a specificat faptul că aceste recomandări au fost făcute în cadrul unui proiect de eficientizare a comunicării în interiorul instituției și nu se pretează ca îndreptar pentru cei 156 000 de medici colaboratori cu BMA, potrivit Telegraph.

În ceea ce privește sarcina și maternitatea, ghidul remis specifică faptul că „inegalitatea de gen este reflectată de ideile tradiționale despre rolul femeii și al bărbatului.  Deși ei s-au schimbat în timp, ipotezele și stereotipurile care stau la baza acestor idei sunt adesea adânc înrădăcinate”. În aceeași măsură, și folosirea denumirilor „femeie gravidă” sau „mămici în așteptare” ar putea ofensa.

Recent, s-a întâmplat ca un cetățean britanic născut femeie, dar care vrea să devină bărbat, a programat o intervenție chirurgicală pentru a putea rămâne gravid. Hayden Cross, pe numele lui, în vârstă de 20 de ani, face tratament hormonal, însă nu a ajuns încă la etapa operației chirurgicale de schimbare a sexului.  Până în present nu sunt cunoscute și alte cazuri de acest fel în Marea Britanie.

Ghidul mai atrage atenția și asupra folosirii titulaturilor de „născut bărbat” sau „născută femeie” în raport cu persoanele trans, deoarece acestea au capacitatea de a reduce planul nominal de opțiuni. La fel, după prenume „numele” trebuie adaptat la formularea „nume de familie”, precum și „omenire”(mankind- în engleză -n.r.), care ar trebui evitat deoarece etimologic face referire la bărbat, astfel trebuie folosită denumirea de „umanitate” în schimb.

Documentul, care a fost publicat anul trecut, în 2016, subliniază, de asemenea,  sugestii cu privire la limbajul medical care a fost catalogat ca ofensator, sugerând personalului să evite folosirea teremnului de „spastic” și să se  "persoană cu sindrom Down".

Totuși, aceste recomandări făcute de BMA au provocat și o serie de reacții contradictorii. Philip Davies, parlamentar britanic conservator, a catalogat acest ghid drept „ridicol”.

„Dacă nu poți să mai numești o femeie însărcinată drept mămică în așteptare, mă întreb în ce direcție o ia lumea asta?”

Michael Nazir-Ali, fostul episcop al orășelului Rochester, a declarat presei: „Mă întristez că societatea este împinsă în această direcție. Dumnezeu ne-a făcut bărbat și femeie, și mamele au un rol specific pentru copiii lor, diferit de cel al taților. Această hotărâre va confunda oamenii despre rolul vital al mamelor în creșterea copiilor lor.

Episcopul romano-catolic din Portsmouth, Egan, a avertizat că impunerea acestor recomandări ar provoca „o mare confuzie și rău". El a spus: "Este un scenariu de tip orwellian,  un alt exemplu de inițiativă care încearcă să controleze gândurile și felul în care vorbim".

British Medical Association este o organizație a medicilor și a personalului medical din Marea Britanie, care are peste 150.000 de membri. Este fondată în 1832.