Autoritățile din Cecenia, republică din Caucazul rus, au inaugurat vineri ceea ce se dorește a fi „cea mai mare moschee din Europa”, în cadrul unei ceremonii fastuoase cu invitați oficiali, locali și străini, informează Reuters și Agerpres.

Moscheea decorată cu marmură poartă numele profetului Mahomed și are o capacitate de peste 30.000 de persoane, ceea ce le îndreptățește pe autoritățile cecene să o descrie ca fiind „cea mai mare și mai frumoasă” din Europa.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că moscheea, situată la Șali (oraș cu 54.000 de locuitori de lângă capitala cecenă Groznîi) este „unică în proiectul său și maiestuoasă în dimensiuni și frumusețe”.

Ramzan Kadîrov, numit de Vladimir Putin în 2007 la conducerea regiunii majoritar islamice, a încurajat renașterea acestei religii în Cecenia, construind moschei de mari dimensiuni, printre care și „Inima Ceceniei” din Groznîi, lăcaș de cult cu o capacitate de 10.000 de credincioși. 

Partizanii liderului cecen îl apreciază pentru instaurarea calmului și stabilității în regiunea marcată pentru mult timp de o rebeliune islamistă activă, pe fondul destrămării URSS în 1991 și al celor două războaie dintre Moscova și separatiști, care nu au reușit să scoată Cecenia din cadrul Federației Ruse.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews