ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile din Cecenia, republică din Caucazul rus, au inaugurat vineri ceea ce se dorește a fi „cea mai mare moschee din Europa”, în cadrul unei ceremonii fastuoase cu invitați oficiali, locali și străini, informează Reuters și Agerpres.

Moscheea decorată cu marmură poartă numele profetului Mahomed și are o capacitate de peste 30.000 de persoane, ceea ce le îndreptățește pe autoritățile cecene să o descrie ca fiind „cea mai mare și mai frumoasă” din Europa.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că moscheea, situată la Șali (oraș cu 54.000 de locuitori de lângă capitala cecenă Groznîi) este „unică în proiectul său și maiestuoasă în dimensiuni și frumusețe”.

Ramzan Kadîrov, numit de Vladimir Putin în 2007 la conducerea regiunii majoritar islamice, a încurajat renașterea acestei religii în Cecenia, construind moschei de mari dimensiuni, printre care și „Inima Ceceniei” din Groznîi, lăcaș de cult cu o capacitate de 10.000 de credincioși. 

Partizanii liderului cecen îl apreciază pentru instaurarea calmului și stabilității în regiunea marcată pentru mult timp de o rebeliune islamistă activă, pe fondul destrămării URSS în 1991 și al celor două războaie dintre Moscova și separatiști, care nu au reușit să scoată Cecenia din cadrul Federației Ruse.