ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Se întâmpla în mai 1972. Fidel și Nicolae Ceaușescu s-au întâlnit în România. Dar nu pentru a discuta despre nichel, asa cum dorea Ceaușescu, ci pentru a-i înfuria pe "imperialiștii americani”, cum avea să declare ulterior Castro.

„El Lider Maximo" Fidel Castro, prim-secretar al partidului comunist cubanez, se afla într-un turneu mondial. A profitat de ocazie pentru a-l cunoaște îndeaproape pe tovarășul său român. Ceaușescu și Castro au avut trei întâlniri oficiale, pe 26, 27 și 29 mai. Ziua de 28 mai a fost rezervată unei vizite la Ploiești, ocazie pentru liderul cubanez să cunoască realizările socialismului românesc, scrie Historia.ro.

Ceaușescu i-a invitat la discuții pe miniștrii din domeniul economic deoarece avea de gând să-i propună lui Castro proiecte de cooperare în domeniul industrial și comercial. Liderul român pusese ochii pe rezervele de nichel ale Cubei, dorind înființarea unei turnătorii printr-o societate mixtă. Castro nu s-a arătat prea încrezător în proiectele lui Ceaușescu, considerând spațiul imens dintre cele două țări o piedică în calea colaborării.

„El Lider Maximo" era interesat să discute doar despre „imperialismul yankeu". Castro susținea că economia Americii de Sud nu se putea dezvolta liber atâta vreme cât țările din regiune erau subjugate de guvernul de la Washington. Cubanezii erau gată să-și consilieze confrații latino-americani dacă ar fi început revoluții contra capitalismului.

Castro, spionat pas cu pas la București

Cu toate că discuțiile oficiale au fost deosebit de cordiale, Ceaușescu nu s-a putut abține să-și spioneze prietenul sud-american. La reședința de protocol a lui Castro a fost instalată tehnică operativă, Ceaușescu primind zilnic note privind remarcile liderului cubanez la adresa României și a secretarului general al PCR. 

Într-o convorbire cu medicul său, Castro l-a prezentat pe Ceaușescu a fi un „om de acțiune, sincer și dinamic".

Omologul român îi lăsase impresia că stăpânea bine problemele politice și economice, fiind și o gazdă primitoare deoarece își ascultă interlocutorii foarte atent. Liderul cubanez i-a mai spus medicului că se odihnise instantaneu după aterizarea în România, cu toate că venea dintr-un turneu solicitant. L-a ajutat căldura oamenilor și a tovarășilor români.