ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zeci de mii de cehi au ieșit în stradă vineri protestând față de scumpirile la alimente și la energie, cerând demisia guvernului, ieșirea din NATO și reluarea livrărilor de gaze din Rusia.

Unul din organizatorii protestelor, Ladislav Vrabel, a declarat:

„Este vorba de o mișcare de redeșteptare națională a Cehiei, iar scopul său este ca Republica Cehă să devină independentă.”

Organizate sub deviza„Cehia în primul rând” (parafrază a faimoasei devize naționaliste a luiTrump, America First, protestele au avut loc simultan în capitala Praga și în al doilea oraș ceh ca mărime, Brno.

La ele au participat atât forțe de stânga cât și de dreapta.

 

Potrivit Associated Press, unul dintre cei care a luat cuvântul a declarat:

„Nu Rusia este dușmanul nostru, ci guvernul nostru belicos.”

De la începutul Războiului din Ucraina, guvernul ceh a sprijinit necondiționat regimul de la Kiev, trimițând tancuri și alte tipuri de armament greu și oferind o jumătate de milion de vize refugiaților ucraineni precum și o sumedenie de alte avantaje.

Una dintre revendicările protestelor de vineri a fost ca refugiațilo ucraineni să nu li se ofere rezidență permanentă în Cehia.

Este pentru a treia oară în ultima perioadă când în Cehia au loc manifestații care cer ieșirea din NATO și relații mai bune cu Rusia.

Guvernul de la Praga a încercat să minimalizeze aceste proteste calificându-le drept  „povești propagandiste  pro-Kremlin”.

Manifestațiile din Cehia fac parte dintr-un val de proteste care mătură întreaga Europă de Vest.

Cu o zi înainte, joi, zeci de mii de persoane au manifestat în Franța, în semn de protest față de scumpiri – în special cele la energie și la alimente.

În ultimele săptămâni, proteste similare au avut loc în Germania, Austria și Belgia.

Sociologul german Manfred Gülner a declarat pentru Wall Street Journal:

„Nu este decât liniștea dinaintea furtunii (!) – nemulțumirile sunt mari și oamenii nu văd ca guvernul lor să aibă o strategie rezonabilă pentru a controla criza.”