ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un ziar prestigios din Cehia notează că președintele român Klaus Iohannis și-a depășit omologii din Cehia sau Polonia în încercarea de a fi primul lider est-european primit de Donald Trump la Casa Albă.

Ziarul ceh „Hospodarské Noviny" scrie că apropiata întâlnire a lui Iohannis cu Trump de vineri 9 iunie „pune capăt visului" președintelui ceh Milos Zeman sau al celui polonez, Andrzej Duda, că vor fi primii din regiune care vor discuta cu omologul american la el acasă, potrivit radio Europa Libera.

„Primul din regiune merge la Washington președintele român Iohannis, care a luat-o chiar și înaintea polonezilor", titrează „Hospodarské Noviny" (HN), adăugând că președintele ceh încă așteaptă o programare la Casa Albă.

În articolul semnat de șeful secției de știri externe, Martin Ehl, HN scrie că performanța diplomatică a lui Iohannis are ca bază „parteneriatul extraordinar de strâns" construit în ultimii 20 de ani de Statele Unite și România.

Ziarul ceh amintește interviul pe care i l-a acordat recent pe această temă ministrul de externe român Teodor Meleșcanu, care spunea că pentru români apartenența la NATO și parteneriatul strategic cu Statele Unite „sunt cei doi piloni cei mai importanți ai securității" naționale.

Statele Unite au în România două baze militare, cea de la Deveselu și cea de la Mihail Kogălniceanu, iar Bucureștiul vrea să cumpere chiar anul acesta sistemul antirachetă american „Patriot", scrie HN, amintind și că în iulie un număr mare de militari din multe țări NATO, anume 25.000, din care 11.000 americani, vor participa la exerciții militare în România.

Cehia, membră în NATO dinaintea României, a ezitat mult în vremea administrației lui George W. Bush să-și dea acordul pentru construcția pe teritoriul ei a componentelor scutului anti-rachetă american, iar administrația Obama a lansat apoi alt plan, care nici nu mai conta cu vreun element cehesc.

Cehia nu are pe teritoriul său trupe sau instalații NATO străine și nici nu se numără, spre deosebire de România, printre țările care se pregătesc să cheltuiască cu apărarea cel puțin 2% din PIB, așa cum cere alianța.

Președintele ceh Milos Zeman, cunoscut pentru simpatiile lui mai ales față de Rusia și China, spera să fie invitat la Casa Albă încă din primăvară, inclusiv grație faptului că fosta soție a lui Trump, Ivana, este cehoaică. Dar recent președinția de la Praga a anunțat că Zeman va merge în Statele Unite „cel mai devreme în septembrie", pentru că „președintele Trump mai are de rezolvat încă multe probleme interne și internaționale".

Potrivit altor surse, Casa Albă i-ar fi promis lui Zeman o invitație abia pentru aprilie, anul viitor, într-o convorbire telefonică, dar această sugestie încă nu echivalează cu o invitație oficială.