ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Unul dintre cele mai mari scandaluri din sănătate se desfășoară în Coreea de Sud, unde din peste 500 de oameni au fost uciși sau răniți grav de dezinfectanți produși în afara standardelor, potrivit BBC. 

Una dintre companiile mari implicate este Reckitt Benckiser, o companie multinațională din Marea Britanie, care are afaceri și în România. Șeful Reckitt Benckiser și-a cerut în mod public scuze pentru vânzarea unor dezinfectanți legați în mod direct de decese în urma unor afecțiuni grave ale plămânilor în Coreea de Sud, scrie Financial Times, citată de zf.ro.

Dezinfectanții care au provocat moartea a peste 100 de persoane sunt utilizați pentru a steriliza apa folosită pentru curățarea umidificatoarelor de aer. Acestea sunt aparate folosite în general pentru ”purificarea” aerului din încăpere, însă au și aplicații medicale, folsoite în spitale pentru înbunătățirea confortului pacienților, potrivit Reuters. 

În prima apariție publică de la izbucnirea protestelor în Coreea de Sud și de la cererea pentru un boicot împotriva companiei britanice de produse de gospodărie și dezinfecție, Rakesh Kapoor a spus că ”regretă profund” și că ”îi pare foarte rău” pentru relele provocate.

Un sondaj de opinie din 2011 indica faptul că 8 milioane de coreeni folosesc în mod frecvent acest tip de dezinfectant. Dezinfectanții în cauză au fost fabricați pentru Coreea de Sud și nu au fost folosiți și în alte țări. 

Kapoor a anunțat în cursul ședinței anuale cu acționarii din Londra că Reckitt a schimbat procedurile pentru a fi siguri că ”nimic asemănător nu se va mai întâmpla vreodată” și a reiterat oferta de compensații pentru victime, scrie The Telegraph. 

Procurorii din Coreea de Sud investighează Reckitt și alte trei companii domestice care produc agenți sterilizatori, conectatea cu moartea a aproape 500 de persoane.