ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cheltuielile per călătorie ale turiștilor străini în Grecia au înregistrat, în primele nouă luni din acest an, cel mai semnificativ declin anual din ultimul deceniu, arată datele publicate de Banca Centrală a Greciei, transmite site-ul ekathimerini.com.

 Nivelul mediu al cheltuielilor per călătorie în perioada ianuarie-septembrie 2016 s-a situat la 546,60 euro, în scădere cu 9,3% față de 2015. Numai în septembrie 2016, nivelul mediu al cheltuielilor per călătorie a fost de 523,40 euro, un declin de 10,1% față de perioada similară din 2015, fiind cel mai semnificativ recul anual din ultimul deceniu.

Aceste evoluții confirmă estimările profesioniștilor de turism conform cărora Grecia va atrage vizitatori cu buget redus care nu au mers în Turcia din cauza turbulențelor politice. Turiștii străini au profitat de ofertele speciale ale hotelierilor eleni, menite să stimuleze cererea, dar veniturile din turism au scăzut.

Profilul turiștilor străini care vizitează destinația rivală Spania este atât de diferit încât nivelul mediu al cheltuielilor per călătorie în statul iberic s-a ridicat la 1.005 euro, cu 92,1% mai mult decât în Grecia.

În primele șapte luni din acest an, veniturile din turism au înregistrat un declin de 4,8%, la 6,78 miliarde de euro, în timp ce numărul sosirilor vizitatorilor străini a crescut cu 1,1%.

În iulie, numărul turiștilor străini a scăzut cu 2% comparativ cu perioada similară din 2015. Anul trecut, sectorul turismului a fost afectat de introducerea restricțiilor asupra mișcărilor de capital, de zvonurile privind ieșirea Greciei din UE și de faptul că zeci de mii de refugiați sirieni au început să ajungă pe insulele elene, care constituie punctul de intrare în Europa.

Grecia a înregistrat în primele nouă luni din 2016 un declin de 26,7% al veniturilor obținute de pe urma turiștilor din SUA (228,2 milioane de euro), comparativ cu perioada similară din 2015. De asemenea, au scăzut veniturile de la vizitatorii din Franța (cu 24,3%), din Germania (cu 10,4%) și din Marea Britanie (cu 5,6%).

Grecia se bazează pe monumentele istorice și plajele sale pentru relansarea economică. Sectorul turismului este principala sursă de venit a Greciei, fiind responsabil pentru 17% din PIB, cu 20% din populație angajată.