ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cele mai mari companii americane au eludat Fiscul cu peste 1400 de miliarde de dolari. Pentru a face acest lucru au utilizat 1600 de filiale din paradisuri fiscale. Este vorba de multinaționale ca Procter & Gamble,  Apple, General Eletric, Goldman Sachs, Chevron, Microsoft și Pfizer.  Pe lista marilor evazioniști se numără și Coca Cola.

Informația a fost dezvăluită de un raport al ONG-ului Oxfam, publicat joi, relateaza agenția italiană ANSA.

Cele mai mari 50 de companii americane au ascuns aproape 1.400 de miliarde de dolari între anii 2008 și 2014 în paradisuri fiscale, cu scopul de a-și reduce plata impozitelor, arată raportul Oxfam. Pentru a înțelege mai bine proporțiile  evaziunii, suma poate fi comparată cu PIB-ul unor state precum Spania, Mexic sau Australia.

Companii, printre care se numără branduri la nivel mondial, cum ar fi Pfizer, Goldman Sachs, Dow Chemical, Chevron, Walmart, IBM, Procter & Gamble, au tranzitat printr-o rețea opacă și secretă formată din 1600 de filiale în paradisuri fiscale, conform sursei citate.

Potrivit raportului, Apple figurează în fruntea companiilor avide de evaziune fiscală și ar fi stocat 181 de miliarde în paradisuri fiscale, urmată de General Electric – 119 miliarde, Microsoft – 108 miliarde, Pfizer – 74 de miliarde ș.a.

Evaziunea fiscală a companiilor multinaționale ar costa 111 miliarde de dolari finanțele publice americane și privează de asemenea țările sărace de 100 miliarde din încasările fiscale. În același timp, aceleași companii au fost totuși principalele beneficiare de sprijinul contribuabililor americani, ele fiind destinatarele a 11.000 de miliarde din fondurile publice prin garanții asupra împrumuturilor sau ajutoare federale directe, indică raportul.
"Avem dovezi ale unui abuz sistematic masiv a sistemului de impozitare la nivel mondial. Nu putem merge mai departe cu o situație în care cei bogați și puternici nu achită cota lor justă de impozit. Guvernele din întreaga lume trebuie să pună împreună capăt erei paradisurilor fiscale”, a declarat Robbie Silverman, Senior Tax Consilier la Oxfam. Se estimează că 90% din primele 200 de companii globale folosesc paradisuri fiscal.