ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Papa Francisc a sosit vineri, la sanctuarul de la Fatima,in Portugalia, pentru a sărbători împlinirea a 100 de ani de la celebrele apariții ale Fecioarei Maria. Peste un milion de oameni sunt așteptați la ceremonia de canonizare a celor doi frați păstori de la Fatima, care va fi oficiată de Papa Francisc, sâmbătă.

”Cu Fecioara Maria, pelerin în speranță și pace” este moto-ul pelerinajului apostolic în cadrul căruia Papa Francisc ajunge pentru prima dată în Portugalia, la sanctuarul de la Fatima, după exact un secol de la aparițiile Fecioarei Maria ale celor trei păstorași din Cova da Iria: Lucia dos Santos, Francisc și Iacinta Marto.

„Această călătorie este mai specială, este o călătorie de rugăciune și o întâlnire cu Dumnezeu și cu Sfânta Maică a Domnului”, a declarat Papa de la bordul avionului care l-a dus în Portugalia, surâzător și relaxat în fața jurnaliștilor care l-au însoțit.

Suveranul Pontif a ajuns la ora locală 17:00 (16:00 GMT) la sanctuar, unde va rămâne până duminică pentru a participa la celebrarea a o sută de ani de la aparițiile Fecioarei în fața celor trei copii păstori și pentru canonizarea celor doi frați, Jacinta și Francisco Marto.

Papa  va participa la slujba de binecuvântare a candelelor și înainte de rugăciunea rozariului el va adresa câteva cuvinte credincioșilor veniți să asiste la ceremonie. Papa Francisc va ține trei predici credincioșilor și va oficia o liturghie (omilie), toate în limba portugheză.

În 1916, trei păstori din Aljustrel, un sătuc aflat în apropiere de Fatima, au primit un mesaj din partea unui înger. Erau Jacinta și Francisco Marto, frate și soră, de 7 și 9 ani, și verișoara lor Lucia, de 10 ani. Un an mai târziu, pe 13 mai 1917, cei trei copii erau cu oile la păscut și au asistat la prima apariție a Fecioarei Maria. Îmbrăcată în alb, înconjurată de raze de lumină Maria vorbea doar cu Lucia, însă și Jacinta și Francisco o vedeau.
 
Ea apărut apoi în fiecare zi de 13, până în luna octombrie și le-a promis copiilor că va face o minune. Biserica, sătenii nu credeau, însă tot mai mulți credincioși veneau la locul unde copiii dialogau cu Fecioara. Pe 13 octombrie erau deja la Fatima peste 70 de mii de credincioși, care așteptau în ploaie și simțeau prezența Sfintei Fecioare. Dintr-o dată, soarele a apărut pe cer și a început să se miște, fenomen vizibil în satele învecinate. Oamenii care erau acolo , au căzut în genunchi, pentru a se ruga și, în mod inexplicabil, nimeni nu mai era ud. "Minunea soarelui", așa cum a fost descrisă în presa vremii, a transformat satul în loc de pelerinaj.  
 
Micuța Jacinta moare la zece ani, iar fratele său la 11. Lucia vă trăi până în 2005, iar ei îi revine sarcina de a povesti secretele încredințate de Fecioară la Fatima și de a contribui la procesul de beatificare al verilor săi, fapt ce s-a întâmplat abia în anul 2000. Ea a fost supusă unor lungi interogatorii și apoi s-a călugărit. După lungi investigații, Biserica Catolică autorizează cultul Sfintei Fecioare de la Fatima în 1930.  În 1967, la a cincizecea aniversare a aparitiilor, a avut loc prima vizită a unui papă la Fatima, în persoana Papei Paul al VI-lea, însoțit de sora Lucia.