ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu  5 zile înaintea pronunțării verdictului de către justiția internațională în procesul fostului lider politic al sârbilor bosniaci, acuzat crime de război, la Pale, lângă Sarajevo, a fost inaugurat Centrul universitar ce poartă numele lui Radovan Karadzici.

O placă inscripționată cu numele lui Radovan Karadzici a fost dezvăluită în prezența președintelui Republicii Srpska, Milorad Dodik.

"Am dedicat acest centru omului care, fără îndoială, a pus bazele Republicii Srpska, Radovan Karadzici, primul președinte al republicii", a declarat Milorad Dodik.

Ceremonia a avut loc cu 5 zile înainte de pronunțarea verdictului împotriva lui Karadzic în fața Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie, informeaza b1.ro.

În perioada războiului din Bosnia, din perioada 1992-1995, mica localitate Pale a fost fieful sârbilor bosniaci.

"Este judecată numai una dintre părți, nu și celelalte care au contribuit, de asemenea, la ce s-a petrecut după destrămarea fostei Iugoslavii", a mai spus presedintele Dodik.

După șapte ani în spatele gratiilor, Karadzici va afla joi dacă a fost găsit vinovat de genocid, crime de război și crime împotriva umanității comise în cursul acestui conflict care a făcut aproape 100.000 de morți și a provocat exodul a 2,2 milioane de persoane.