ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Heiko Maas, ministrul german al justiției, a anunțat că a ajuns la un acord cu Facebook, Google și Twitter pentru ca aceste companii să șteargă de pe paginile lor de internet mesajele în germană care ar incita la ură în cel mult 24 de ore de la postarea acestora, anunță zeit.de.

Cererea autorităților germane contravine libertății de exprimare pe care Facebook o promovează intens. Această decizie vine după ce în luna septembrie a fost creat un grup de lucru pentru a lupta contra propagării pe rețelele sociale a ideilor xenofobe în contextul valului de migranți din acest an.

De fapt, cererea guvernului german se referă la mesajele anti migrație, iar cele trei comapnii au fost de acord ca în Germania să respecte legile acestei țări referitoare la mesajele care incită la ură.

Criza refugiaților a fost abordată în această săptămână și de Angela Merkel, care a promis că Germania va reduce considerabil numărul de refugiați. Din cauza creșterii numărului acestora, s-a constat că manifestările de extremă dreaptă în limba germană au devenit tot mai frecvente pe Facebook, Twitter și YouTube.

Ministrul Heiko Maas a cerut acestor companii să elaboreze un plan de acțiune pentru a combate aceste probleme, iar pe viitor, echipe de specialiști germanofoni formați special pentru acest tip de activitate juridică vor examina mesajele internauților. Totodată, se vor crea mecanisme 'user friendly' de semnalare a mesajelor care incită la ură în vederea blocării conturilor de internet ale autorilor acestor texte.

Germania a primit în 2015 aproximativ un milion de solicitanți de azil și se confruntă cu o problemă în ceea ce privește mesajele cu caracter rasist.