Facebook a confirmat pe platforma sa crearea unei secțiuni de „Actualități”, care va fi realizată cu concursul unor ziariști profesioniști, scrie evz.ro.

Rețeaua socială va apela la o echipă de jurnaliști experimentați pentru a selecționa articolele „pertinente și de încredere”, informează AFP. O altă parte a conținutului secțiunii va fi selectată de algoritmi. Aceștia vor determina temele care prezintă interes pentru internauții care frecventează rețeaua, după „urmele” lăsate de paginile consultate sau în conformitate cu abonamentele la diverse organe de presă.

„Obiectivul nostru cu această rubrică Actualități este de a oferi o experiență personalizată și judicioasă”, a declarat Campbell Brown, responsabilă pentru parteneriatele de informații de la Facebook. 
„Pentru rubrica Top News a secțiunii formăm o mică echipă de ziariști pentru a ne asigura că punem în evidență articole bune”, a explicat ea.

Însă pentru ansamblul articolelor din toată secțiunea informații, alegerea va fi în mare măsură atributul algoritmilor, adaugă Brown.

Facebook, care are sediul central în California, a lansat în ultimii ani o serie de inițiative jurnalistice, pe fondul unei campanii tot mai vehemente împotriva „fake news” și a „hate speech”. De aceea, este de așteptat ca și viitorul „ziar” al rețelei să aibă o puternică orientare ideologică și să manifeste aceeași corectitudine politică pe care o manifestă cenzorii Facebook.

Marți, Facebook a anunțat că angajează o echipă de zece ziariști cu experiență pentru a nu mai lăsa selecția știrilor promovate exclusiv pe seama algoritmilor, semnalează AFP. Analiștii consultați de agenție consideră că efortul nu va fi suficient pentru a revoluționa mass-media.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews