ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Potrivit unui articol din ediția suedeză a site-ului The Local, suedezii ar putea spune adio pandemiei datorită imunității dobândite de populație”. 

Kim Sneppen, unul dintre cei mai proeminenți cercetători din epidemiologie din Danemarca a declarat că pandemia de coronavirus din Suedia „se poate să se fi încheiat” grație imunității populației. „Există indicii că suedezii au câștigat un element al imunității la boală, care, împreună cu orice altceva pe care îl mai aplică pentru a preveni răspândirea infecției, este suficient pentru a opri infectările", a declarat Kim Sneppen, profesor de biocomplexitate la Institutul Niels Bohr din Copenhaga.
 
Conform cifrelor colectate de OurWorldinData, Suedia a înregistrat vineri o medie zilnică de 23 de cazuri la un milion de persoane în ultimele șapte zile precedente, comparativ cu 61 de cazuri în Danemarca și 20 în Norvegia. Sneppen a recunoscut totuși că Suedia a avut o rată a mortalității mult mai mare în lunie aprilie, mai și iunie, decât cea din Danemarca. „Ăsta a fost prețul pe care l-au plătit.  Partea pozitivă este că acum ar putea să fi încheiat cu epidemia."

Sneppen, împreună cu Lone Simonsen de la Universitatea Roskilde, au dezvoltat un model pentru a explica traiectoria pandemiei din Suedia și Danemarca, care a subliniat importanța „supra-răspânditorilor”, o minoritate a populației care a răspândit disproporționat virusul.
 
Un studiu publicat de Tom Britton la Universitatea din Stockholm în august a estimat că, dacă presupui că cei mai sociabili și activi membri ai societății sunt primii care se infectează, atunci pragul pentru imunitatea completă de turmă ar putea fi undeva la 43% din populație, cu mult sub 60 la 70%, care este pragul clasic în epidemiologie.

 Søren Riis Paludan, profesor de biomedicină la Universitatea Aarhus, a spus că din ce în ce mai multe dovezi sugerează că Agenția de Sănătate Publică din Suedia pare să fi avut dreptate când a ales să urmeze o strategie care să permită o dezvoltare controlată a imunității. „Se poate argumenta că au ales soluția potrivită, dar au fost slab pregătiți pentru strategie la început și nu și-au putut proteja persoanele vulnerabile", a spus el.

Există însă voci care spun că există încă riscul apariției unor noi focare în Suedia. „Nu cred că se poate exclude deja faptul că Suedia va avea o erupție de focare ca cea din Danemarca”, a declarat Allan Randrup Thomsen, profesor de virologie la Universitatea Aarhus.