ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Charlie Gard, bebelușul de 11 luni care suferă de o afecțiune neurologică genetică extrem de rară și care este ținut în viață de aparate, a primit drept de rezidență permanentă în SUA , pentru a putea fi transportat la un spital din America. Aici, speră părinții micuțului care se luptă să își țină copilul în viață, contrar deciziei justiției din Regatul Unit, va urma un tratament experimental care să-l salveze.

Cazul lui Charlie Gard, un bebeluș de zece luni aflat pe moarte într-un spital din Marea Britanie, a sensibilizat o lume întreagă, de la oameni simpli până la Papa Francisc și Donald Trump.

Decizia Congresului SUA de a acorda drept de rezidență unui copil de 11 luni poate obliga Spitalul Great Ormond Street din Marea Britanie să îi permită să plece din țară pentru a putea beneficia de terapia experimentală în America, scrie The Independent. Un congresman american a declarat că a fost adoptat un amendament „care acordă statut de rezident permanent lui Charlie Gard și familiei, astfel încât micuțul poate beneficia de tratamentul medical de care are nevoie”.


După o luptă de luni de zile in instanțele din Marea Britanie, părinților lui Charlie li s-a respins solicitarea de a beneficia de acest tratament, fiindu-le impus să-l lase „să moară cu demnitate”, deoarece nu mai are „nicio șansă” să se vindece, medicii britanici impunând deconectarea micuțului de la aparate.

Înainte de acest demers al americanilor, Charlie a fost consultat timp de cinci ore de dr. Michio Hirano, profesor de neurologie în cadrul Universității din New York, care a pus bazele acestui tratament experimental. Medicul s-a deplasat personal în Marea Britanie, având acces deplin la fișa medicală a micului pacient.

În urma afecțiunii degenerative, bebelușul suferă de leziuni cerebrale grave care i-ar fi indus orbirea, însă părinții au încercat să demonstreze că nu este orb, arătând o fotografie în care bebelușul deschide ochii.

Acest ultim demers de a călători peste ocean trebuie să fie validat de un tribunal britanic. După ce, la începutul acestui an, Curtea Supremă a Marii Britanii a pledat în favoarea deciziei de a fi deconectat de la aparate, părinții lui Charlie au apelat la CEDO, însă fără niciun rezultat.