Distrugătorul american, USS Decatur, a navigat prin zona disputată din Marea Chinei de Sud, în ciuda protestelor din partea chineză care a acuzat că astfel de manevre sunt „ilegale și provocatoare".

Distrugătorul a trecut prin apropiere de Insulele Paracel care sunt contestate de mai multe state și se află de facto sub control chinez. În ciuda protestelor Chinei, americanii au afirmat că nu au comis nicio infracțiune deoarece au navigat prin ape internaționale.

„Această operațiune demonstrează țărilor limitrofe că nu pot ilegal să restricționeze dreptul de navigație, libertatea și legalitatea de utilizare a mării pe care Statele Unite și orice altă țară au dreptul să o folosească conform legii internaționale" a afirmat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt de la Casa Albă.

În ultimele trei operațiuni privind libertatea de navigație desfășurate în regiune, navele marinei americane au trecut la mai puțin de 12 mile pentru a provoca revendicările teritoriale ale Chinei ce sunt descris de Statele Unite și de aliați drept „excesive".

Potrivit ministerului chinez al Apărării, distrugătorul USS Decatur a fost urmărit de două vase în deplasarea sa pe lângă insule, care l-au avertizat să părăsească zona. Însă oficiali america susțin că trecerea s-a produs fără niciun incident și navă nu a fost escortată în niciun moment.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews