ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Serbia ar putea juca un rol semnificativ în ambițiosul plan al Chinei privind crearea unui nou "Drum al Mătăsii", menit să consolideze legăturile economiei chineze cu Europa, Asia și Africa, a declarat duminică la Belgrad președintele chinez, Xi Jinping, transmite agenția Reuters.

În timpul vizitei efectuate Serbia, delegația condusă de șeful statului chinez a semnat 22 de acorduri economice, care privesc mai ales sectorul infrastructurii și cel financiar, scrie b92.net.

Inițiativa chineză intitulată 'One Belt, One Road' (O centură, un drum) — destinată inițierii de noi legături comerciale pentru companiile chineze — are în vedere crearea unui nou Drum al Mătăsii, care ar porni din vestul Chinei și ar merge înspre Asia Centrală și apoi către Europa prin Balcani, aceasta din urmă fiind o regiune care dorește să atragă investiții chineze.

'Dezvoltăm proiectul One Belt, One Road (...) Prin poziția și avantajele ei, Serbia va juca un rol semnificativ' în acest proiect, a declarat președintele Jinping în timpul vizitei la o uzină metalurgică sârbească. Această uzină a fost cumpărată de o societate chineză, achiziție despre care companii europene din același sector s-au plâns că ar fi un caz de concurență neloială prin ajutoare de stat, Serbia fiind stat candidat la Uniunea Europeană, scrie Agerpres.