ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


SUA avertizează Germania, aliata sa din NATO, că va întrerupe comunicarea cu Berlinul dacă nemții nu vor tăia legăturile cu compania chineză Huawei.
 
Comandantul suprem al forțelor aliate în Europa, generalul american Curtis Scaparrotti, a spus că NATO se teme că structura comunicațiilor lor va fi compromisă, „mai ales cu sistemul 5G, a cărui lățime de bandă este ultra largă, iar capacitatea de extragere a datelor este incredibilă.

„Dacă 5G este „integrat în sistemul lor de comunicare militară, nu vom mai comunica cu ei prin acest sistem” a avertizat el.

Ambasadorul american la Berlin, Richard Grenell, un apropiat al președintelui Donald Trump, a adresat o scrisoare ministrului german al economiei, Peter Altmaier, pentru a-i semnala că relațiile de colaborare în materie de servicii secrete vor fi revizuite dacă Berlinul nu renunță la companii chineze precum Huawei în domeniul tehnologiei mobile 5G, a dezvăluit recent presa americană.

Germania urmează să lanseze licitații la mijlocul lunii martie pentru viitoarea infrastructură de telecomunicații mobile 5G, iar cancelarul Angela Merkel a promis că va „discuta” cu Washingtonul înainte de a face eventuala alegere pentru Huawei.


Berlinul vrea să recupereze întârzierea semnificativă pe care o are în domeniul digital, orientându-se spre tehnologia mobilă 5G, care oferă internet ultra-rapid ce ar trebui să permită dezvoltarea de noi tehnologii, cum ar fi inteligența artificială, vehiculele autonome sau fabricile automatizate.

În acest domeniu, grupul Huawei este considerat mai performant și mai inovativ în raport cu concurenții săi, remarcă France Presse. Dar Washingtonul se teme că Beijingul îl va folosi ca pe un 'cal troian' pentru a spiona comunicațiile în țările care folosesc echipamente chineze în rețeaua lor 5G.

Legislația chineză obligă grupurile al căror sediu social este în China să ofere ajutor tehnic serviciilor de informații, notează AFP.

Statele Unite au exclus Huawei de la implementarea pe teritoriul american a tehnologiei 5G și interzic instituțiilor să achiziționeze produsele și serviciile companiei chineze de telecomunicații. Washingtonul încearcă să-și convingă aliații occidentali să facă același lucru.