SUA avertizează Germania, aliata sa din NATO, că va întrerupe comunicarea cu Berlinul dacă nemții nu vor tăia legăturile cu compania chineză Huawei.
 
Comandantul suprem al forțelor aliate în Europa, generalul american Curtis Scaparrotti, a spus că NATO se teme că structura comunicațiilor lor va fi compromisă, „mai ales cu sistemul 5G, a cărui lățime de bandă este ultra largă, iar capacitatea de extragere a datelor este incredibilă.

„Dacă 5G este „integrat în sistemul lor de comunicare militară, nu vom mai comunica cu ei prin acest sistem” a avertizat el.

Ambasadorul american la Berlin, Richard Grenell, un apropiat al președintelui Donald Trump, a adresat o scrisoare ministrului german al economiei, Peter Altmaier, pentru a-i semnala că relațiile de colaborare în materie de servicii secrete vor fi revizuite dacă Berlinul nu renunță la companii chineze precum Huawei în domeniul tehnologiei mobile 5G, a dezvăluit recent presa americană.

Germania urmează să lanseze licitații la mijlocul lunii martie pentru viitoarea infrastructură de telecomunicații mobile 5G, iar cancelarul Angela Merkel a promis că va „discuta” cu Washingtonul înainte de a face eventuala alegere pentru Huawei.


Berlinul vrea să recupereze întârzierea semnificativă pe care o are în domeniul digital, orientându-se spre tehnologia mobilă 5G, care oferă internet ultra-rapid ce ar trebui să permită dezvoltarea de noi tehnologii, cum ar fi inteligența artificială, vehiculele autonome sau fabricile automatizate.

În acest domeniu, grupul Huawei este considerat mai performant și mai inovativ în raport cu concurenții săi, remarcă France Presse. Dar Washingtonul se teme că Beijingul îl va folosi ca pe un 'cal troian' pentru a spiona comunicațiile în țările care folosesc echipamente chineze în rețeaua lor 5G.

Legislația chineză obligă grupurile al căror sediu social este în China să ofere ajutor tehnic serviciilor de informații, notează AFP.

Statele Unite au exclus Huawei de la implementarea pe teritoriul american a tehnologiei 5G și interzic instituțiilor să achiziționeze produsele și serviciile companiei chineze de telecomunicații. Washingtonul încearcă să-și convingă aliații occidentali să facă același lucru.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews