ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


China și Statele Unite sunt „în pragul unui nou Război Rece”, a avertizat duminică ministrul chinez de externe Wang Yi, care a deplâns reaprinderea tensiunilor cu Washingtonul în jurul pandemiei de COVID-19, relatează AFP.

Primii bolnavi cu noul coronavirus au fost semnalați la sfârșitul anului trecut în orașul Wuhan din China. De atunci, virusul s-a răspândit în întreaga lume și a făcut circa 340.000 de morți.

Președintele american Donald Trump a acuzat cu regularitate în ultimele săptămâni autoritățile chineze că au întârziat să comunice date cruciale privind gravitatea virusului a cărui răspândire, în opinia sa, ar fi putut fi ținută sub control.

„În afară de devastarea cauzată de noul coronavirus, în SUA se propagă un virus politic”, a spus în fața presei șeful diplomației chineze, fără a-l numi pe președintele american.

„Acest virus politic profită de orice ocazie pentru a ataca și defăima China”, a declarat Wang.Beijingul și Washingtonul erau deja în dispută de doi ani, între cele două puteri existând un război comercial lansat de administrația Trump pe bază de suprataxe reciproce care afectează comerțul internațional.

Însă pandemia de noul coronavirus a amplificat și mai mult tensiunile dintre cele două state.

„Unele forțe politice americane iau ostatice relațiile dintre China și SUA și împing țările noastre în pragul unui nou Război Rece” în contextul crizei coronavirusului, a spus Wang Yi.

Donald Trump a evocat posibilitatea de a cere Beijingului să plătească miliarde de dolari drept compensații pentru daunele cauzate de pandemie. În plus, SUA au făcut apel la o anchetă internațională asupra originii virusului.

China este „pregătită” pentru o cooperare internațională pentru a identifica sursa noului coronavirus, a afirmat Wang. Însă el a mai avertizat că o astfel de cooperare trebuie să fie lipsită de orice „ingerință politică”.

Luni, președintele chinez Xi Jinping s-a declarat în favoarea unei ‘evaluări complete’ a reacțiilor la nivel mondial la noul coronavirus odată ce pandemia va fi eliminată.