ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partea de est din Marea Chinei este una dintre cel mai sensibile zone din Asia. China, Taiwan, Filipine și Japonia au insule apropiate ca și proximitate, iar China a pretins în mai multe rânduri teritorii care aparțin vecinilor săi.

Beijingul a încercat în mai multe rânduri să le arate acestora forța de care dispune armata chineză, iar acțiunea care a avut loc pe 27 noiembrie și în care a fost implicată o escadrilă de opt bombardiere, împărțită în două grupuri de câte patru, a avut loc la câțiva kilometri de spațiul aerian al Japoniei, potrivit IHS Jane's 360.

”O formație neobișnuit de mare de opt bombardiere, acompaniate de trei avioane inteligente de supraveghere (ELINT) au zburat fără un plan prealabil de zbor (ADIZ) pe 27 noiembrie”, anunță sursa citată mai sus.

Cele opt bombardiere s-au împărțit în două grupuri a câte patru, iar primul grup a zburat în vestul insulei japoneze Okinawa, acolo unde se află o bază importantă a armatei SUA. Celălalt grup a zburat în apropierea insulei Miyakojima, care aparține tot Japoniei.

Această operațiune pusă la cale de puterea de la Beijing vine să demonstreze încă odată puterea militară pe care China o are și pe care în viitor aceasta o poate folosi pentru întărirea pozițiilor sale în zone de interes maxim care îi pot aduce avantaje economice, unul dintre acestea fiind cel al exploatării produselor petroliere.

O altă explicație pentru acest raid aerian poate fi reprezentat ca un mesaj către locuitorii din Taiwan care vor avea în ianuarie alegeri, fiind posibilă o destabilizare a insulei pe care China o râvnește de multă vreme.