ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nawres Waleed Hamid a fost ucis pe 27 decembrie, la o bază militară din apropierea orașului Kirkuk, din nordul Irakului, unde lucra ca traducător. Atacul asupra bazei și, în special, moartea sa, au declanșat o serie de acțiuni ale Statelor Unite și Iranului, care au inflamat situația din regiune, aducând-o în pragul războiului, scrie Daily Mail.


Moartea lui Hamid a fost pusă de SUA pe seama Kataeb Hezbollah, sau așa numitele brigăzi Hezbollah, o miliție irakiană susținută de Iran. Americanii au răspuns cu atacuri aeriene care au vizat luptătorii grupării care au ucis 25 de persoane în Irak și Siria, atacuri care, la rândul lor,  au determinat o reacție a iranienilor. Adică un nou atac asupra ambasadei SUA la Bagdad.  Pentru ca în final să aibă loc atacul cu drone americane în apropierea aeroportului din Bagdad, de vinerea trecută, care l-a ucis pe generalul Qassem Soleimani.

Nawres Waleed Hamid locuia împreună cu familia într-o suburbie a orașului american Sacramento. Soția sa, Noor Alkhali, le-a spus celor de la Sacramento Bee că s-a întâmplat ceva rău atunci când a văzut că acesta nu îi mai răspunde la mesajele trimise de pe telefonul mobil. La scurt timp după aceea, un reprezentant al angajatorului, Valiant Integrated Services, a venit la ea acasă și i-a adus teribila veste a morții soțului ei.

„Nici acum nu-mi închipui să poate fi adevărat. Nu pot să cred că nu mai este, că nu-l voi mai vedea", spune femeia, deși Hamid a fost înmormântat deja, la Marele Cimitir Musulman din Sacramento.

Hamid s-a născut în Irak, iar în 2011 a ajuns în Statele Unite împreună cu Noor Alkhali, în timp ce aceasta era însărcinată.Ei au plănuit să rămână și să se stabileascăm în California. "De ce m-aș mai întoarce în Irak? Acum prioritatea mea sunt cei doi copii, ei sunt lumea mea", obișnuia să spună Hamid. Cuplul avea doi copii, în vârstă de 2 și, respectiv, 8 ani. În anul 2017 Nawres Waleed Hamid a primit cetățenia americană, după cum a mai spus soția acestuia.