ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Aleksandar Vucici, lider al Partidului Progresist Sârb (SNS), și-a declarat victoria la alegerile prezidențiale de duminică. Un triumf care era anticipat,  conservatorul Vucici câștigând scrutinul din primul tur cu peste 55% din voturi și umilindu-și la urne rivalii politici.Este pentru prima dată, de la fostul lider sârb Slobodan Miloșevici, în 1992, când un candidat la prezidențiale câștigă alegerile din primul tur.
 
Victoria sa este și pe placul Uniunii Europene, după ce a promis că va duce țara în UE, dar și pe cel al Moscovei, pledând în permanență pentru pentru relații mai strânse cu vechea aliată, Rusia. Și cu China. 

Alegerea lui Vucici în funcția supremă în stat echivalează, pentru majoritatea comentatorilor, cu continuarea reformelor pe care Belgradul s-a angajat că le va lua pentru a-și continua parcursul către UE. Continuitate va fi și pentru investitorii străini care au ales Serbia.
 
Deși este de așteptat ca Vucici să desemneze un nou prim ministru, în termen de două luni, se spune că tot el va rămâne forța dominantă în politica sârbă, chiar și din postura de președinte, în ciuda faptului că prerogativele șefului de stat sunt mult diminuate. Vucici ar urmări să se folosească de această victorie pentru a numi un premier mai mult de formă și a transforma președinția, dintr-un birou ceremonial într-unul cu rol mai puternic. După modelul Putin-Medvedev, din 2008, spun unele voci de la Belgrad.

Și cu Putin și cu Merkel

Victoria lui Vucici din primul tur era, așadar, previzibilă, premierul sârb reușind să-și adjudece mai multe voturi decât ceilalți 10 candidați la un loc, ca rezultat al unei opoziții fragmentate, care nu a reușit să facă zid în jurul unui singur candidat pentru a contrabalansa popularitatea de care se bucură  Vucici. „Victoria mea este clară. Este un pas foarte important pentru noi, care ne arată în ce direcție trebuie să se îndrepte Serbia”, a spus Vucici în fața suporterilor. „Dacă adăugați la acest procent pe cei care nu au votat împotriva mea, se poate spune că alegerile arată că cetățenii Serbiei sprijină procesul de reformă, relații tradițional bune cu Rusia și China, și eforturile", a mai afirmat el, subliniind că Serbia va rămâne pe drumul spre UE, care a fost coloana vertebrală a politicii sale din ultimii nouă ani.

Contracandidații săi au avut rezultate „modeste”: Sasa Jankovici a obținut aproape 16%, un alt centrist, Vuk Jeremici, a obținut 5,8% din voturi, iar ultranaționalistul Vojislav Seselj doar 5,4 procente.

De amintit și că, în timpul campaniei electorale, Vucici a încercat să mențină deschise canalele de comunicare atât cu Bruxelles-ul, prin întâlnirea pe care a avut-o cu cancelarul german Angela Merkel, cât și cu aliatul tradițional al Serbiei, Moscova, prin întrevederea cu președintele rus Vladimir Putin. Iar printre cei care au venit să îl sprijine la un miting de campanie la Belgrad s-a numărat fostul cancelar german Gerhard Schröder, actualmente angajat al gigantului rus Gazprom.

De la ministru în regimul Miloșevici la premier pro european

Succesul electoral de duminică îl consacră pe Vucici drept unul dintre oamenii politici cei mai influenți și cu o popularitate tot mai mare. La doar 47 de ani, lincențiatul în Drept se poate mândri cu o ascensiune politică impresionantă. În tinerețe a militat pentru Partidul Radical Sârb al ultranaționalistului Vojislav Seselj, formațiune în care a deținut funcția de secretar. A fost ministru al informațiilor în regimul Miloșevici din 1988 până în 2000. În urma unei sciziuni în cadrul formațiunii lui Seselj, în 2008 Vucici fonda Partidul Progresist Sârb, conservator, alături de actualul președinte Tomislav Nikolici. 
 
În 2014 a fost desemnat prim ministru, adoptând o poziție pro europeană. Din fruntea guvernului său a fost cel care a deschis negocierile de aderare a Serbiei la UE, obiectivul Belgradului devenind de atunci intrarea în blocul comunitar în 2022. Pentru asta, Vucici a aplicat o serie de reforme, cerute de Bruxelles, de la stabilizarea finanțelor publice până la privatizări. Și dacă guvernul său s-a pus în mișcare la ordinele Bruxelles-ului în ceea ce privește politica economică și socială, Vucici a rămas ferm pe poziție când a venit vorba de recunoașterea independenței Kosovo, așa cum pretind oficialii europeni. Datorită poziției sale conciliante când vine vorba de pacea Balcanilor, Vucici și-a câștigat rapid simpatia  europenilor, care îl consideră un factor de stabilitate.
 
Alianță de nezdruncinat

În timp ce înnoda relațiile cu UE, Vucici a știut să păstreze și armonia cu Moscova, Rusia fiind unul dintre cei mai puternici aliați ai Serbiei. De altfel, Serbia este singura țară care nu a adoptat sancțiuni împotriva Rusiei, după anexarea Crimeii în 2014 de către ruși, iar legăturile dintre Vucici și Putin s-au sudat foarte bine în ultimii ani. Cea mai recentă întâlnire a avut loc luna trecută, la Moscova, cu puțin timp înainte de aceste alegeri. Cei doi lideri au discutat despre dezvoltarea relațiilor economice, comerciale și politice și despre cooperarea în domeniul tehnic-militar.  Vucici a spus din nou că Serbia nu va introduce sanciuni împotriva Rusiei și că în continuare își va menține neutralitatea militară.