ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Majoritatea americanilor din întreg spectrul politic sunt în favoarea unei intervenții militare a SUA pentru a apăra Taiwanul de un atac al Chinei, însă nu și cu o intervenție pentru a apăra Ucraina de o invazie a Rusiei.

Potrivit unui sondaj dat publicității vineri, 21 ianuarie, și realizat de Trafalgar Group, 58,1% dintre alegătorii americani consideră că administrația Biden „ar trebui să folosească mijloacele militare pentru a apăra Taiwanul, dacă Taiwanul este invadat de China”.

În schimb, 84,8% dintre americani cred că SUA ar trebui să aibă „o implicare limitată în cazul în care Rusia ar invada Ucraina”.

Aceste rezultate sugerează că majoritatea alegătorilor americani consideră China un pericol mai mare pentru Statele Unite decât Rusia, în ciuda inflamării situației în Europa de Est, apreciază Convention of State Action, un grup de apărare a drepturilor Statelor, care a comandat sondajul.

„Alegătorii din toate partidele sprijină cu fermitate apărarea de către armata SUA a unui Taiwan liber și democratic, chiar dacă aceasta implică un risc mai mare – și costuri potențiale mai mari pentru națiune – împotriva amenințării crescânde a Chinei”, a declarat Mark Meckler, președintele grupului.

„În schimb, deși alegătorii manifestă în mod clar o simpatie pentru Ucraina și sunt în favoarea sprijinirii sale prin metode diplomație și alte mijloace, nu există nici un fel de sprijin pentru o intervenție americană în caz de conflict cu Rusia”, a mai spus Meckler.

Președintele Biden a declarat că nu ia în calcul trimiterea de soldați americani în Ucraina, însă a amenințat Moscova cu sancțiuni economice severe în cazul unei invazii.

Dacă Rusia ar invada Ucraina, 31,1% dintre alegătorii americani cred că Statele Unite ar trebui să trimită regimului de la Kiev materiale și armament, 30,5% agreează doar exercitarea de presiuni diplomatice și 23,2% consideră că Statele Unite ar trebui să ofere consiliere militară.

Doar 15,3% dintre americani cred că Statele Unite „ar trebui să trimită trupe terestre în eventualitatea în care Rusia invadează Ucraina”.

„Liderii noștri uită adesea că poporul american manifestă mare înțelepciune în înțelegerea naturii amenințărilor externe”, a comentat  Meckler.

Sondajul realizat de Trafalgar Group confirmă și alte cercetări sociologice care arată că, de la apariția crizei COVID, în martie 2020, americanii percep tot mai mult China ca pe o amenințare mai mare decât Rusia.

Un sondaj realizat în vara lui 2020 de Center for Strategic and International Studies a dezvăluit că 54% dintre americani percep China drept cel mai mare rival al Statelor Unite, cu mult peste dublu față de cei 22% care erau îngrijorați mai mult de Rusia.

Același sondaj arăta că 41% dintre americani erau în favoarea unei acțiuni militare a Statelor Unite în cazul în care China ar invada Taiwanul.

Pe 17 decembrie 2021, un sondaj realizat de YouGov la comanda Institutului Charles Koch arăta că 73% dintre americani, din întreg spectrul politic, doresc ca administrația Biden să acorde prioritate problemelor interne și doar 27% sunt favorabili unui război pentru apărarea Ucrainei.

Alți 48% dintre respondenți erau împotriva unui război cu Rusia, iar 24% au spus că nu știu.

Pe 12 ianuarie 2022, Commonwealth Magazine din Taiwan a publicat un sondaj care arăta că 58,8% dintre taiwanezi sunt convinși că Statele Unite vor sprijini militar țara lor în eventualitatea unui conflict cu China, deși 57,7% nu au încredere în președintele Biden.