ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul șef al Comisiei Europene, José Manuel Barroso, se află în centrul unei polemici în legătură cu angajarea sa la Goldman Sachs, acesta fiind acuzat că ar fi avut contacte strânse cu banca americană încă din timpul mandatelor sale de președinte al executivului Uniunii Europene.

Cotidianul portughez Publico dezvăluie că la cabinetul lui Barosso ajungeau, în mod confidențial, propuneri de la banca americană privind schimbări la politicile Uniunii Europene.

O scrisoare din 30 septembrie 2013 - dată la care Jose Manuel Barroso era peședintele Comisiei Europene - semnată de directorul băncii americane Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, dezvăluie o vizită discretă a lui Barroso la sediul băncii din New York. Vizită care, potrivt ziarul portughez Publico, nu figura pe agenda sa oficială și nu se află nici în arhivele Comisiei Europene.

"Vă mulțumesc mult pentru că v-ați făcut timp să veniți la sediul Goldman Sachs. Am apreciat mult discuția noastră productivă privind perspectivele economice mondiale", scria Blankfein, care l-a numit pe Barroso, în luna iulie a acestui an, președinte non-executiv al Goldman Sachs International.

După apariția informațiilor, Barroso se apără și spune că deși a menținut contacte institutionale cu numeroase partide, sindicate și bănci, în contextul crizei financiare europene, nu a avut "o relație specială cu vreo entitate financiară" în timpul exercitării celor două mandate ale sale de la Bruxelles.

Cotidianul portughez Publico a publicat și o scrisoare a unui lobbyist al Goldman Sachs care făcea propuneri privind legislația piețelor financiare și un răspuns al unui membru al cabinetului lui Barroso care a promis că le va citi "cu mare interes".

În eventualele sale vizite la Bruxelles, Barroso va fi de acum primit el însuși ca un lobbyst obișnuit, și "nu ca un fost președinte", a avertizat deja seful actual al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Angajarea lui Barrroso la Goldman Sachs a stârnit un val de indignare în Europa. Barroso și-a apărat însă cu vehemență dreptul de a lucra pentru banca americană , după ce Comisa Europeană  a deschis o anchetă care să verifice dacă această angajare respectă cerințele de integritate impuse foștilor membri ai executivului comunitar.

"De ce n-aș avea dreptul să lucrez acolo unde aleg, atât timp cât este vorba despre o entitate legală, evident, nu de un cartel al drogurilor?", a  spus Barroso.