ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Unii au înțeles cum că aș fi afirmat că rușii sunt mai buni decât americanii. Am spus de fapt altceva: rușii sunt la fel de răi ca și americanii.

Ambele super-puteri au un evident dispreț față de ideea de suveranitate a țărișoarelor care le stau în cale, nu au vreun complex în a trimite trupe de ocupație pentru ”protecția” lor, în a negocia resursele unor țări terțe.

Elefant.ro:Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Ingerința în chestiunile interne ale țărilor care au nefericirea de a le fi aliate este la fel de ticăloasă, brutală și nediplomatică.
Nici rușii, nici americanii nu acceptă punerea în discuție a valorilor lor la ei acasă. Dacă rușii arestează cântărețe care profanează biserici, americanii epurează universitățile de oameni care nu acceptă ideologia corectitudinii politice.


Poliție politică? SUA ar fi ultima țară în măsură să facă pe mironosița după statul polițienesc instaurat după 11 septembrie.
Nici la capitolul atrocități nu se poate plânge vreo tabără că ar sta mai bine sau mai rău: rușii au multe crime pe conștiință în Cecenia, în Osetia și poate și Ucraina. Dar lista lungă a americanilor de țări invadate sau doar aruncate în haosul unor războaie civile în numele ”libertății” este foarte impresionantă. Și Ucraina este ultima țară de pe această listă. Siria este penultima, Libia ante-penultima. Avem Irak-ul, avem Afghanistanul ”pacificat”, avem Pakistanul ”aliat”(unde talibanii tocmai au comis un masacru).


Deci a spune că ”rușii sunt răi și americanii sunt buni” este o propagandă la fel de ineptă și mizeră ca cea care afirmă că ”rușii sunt buni și americanii sunt răi”.

Problema trebuie privită pragmatic. România trebuie să înțeleagă că oricât de răi ar fi rușii, ei vor rămâne lângă noi. La fel, trebuie să înțeleagă că pe datele actuale ale problemei, nu prea există vreun prieten al României pe o rază de multe sute de kilometri în jurul granițelor- pro-americanismul și anti-rusismul agresiv al mass-mediei și politicienilor români fiind în contrast evident și cu pozițiile moderate ale UE cât mai ales cu simpatiile internaționale ale vecinilor noștri-Ungaria, Serbia, Bulgaria, Turcia, Grecia.

Desigur, e și asta o strategie potențială: să le arăți americanilor că nu ești doar un aliat corect ci o slugă credincioasă. Dar merită perspectiva unui eventual bacșiș servilismul acesta riscant?

Pentru că, deși aliați cu SUA, deși ne mor soldații prin Asia de dragul aventurilor americane, România nu este o țară care să se bucure de multe investiții americane transparente, felul în care Chevron și Exxon au tratat România ne-a pus în situația jignitoare de colonie, toate mizeriile imorale se bucură de susținerea directă a SUA împotriva sentimentelor majorității românești și.....nici măcar un ambasador nu ne-au trimis, clasa politică românească fiind pusă la coadă în fața unui diplomat de rang doi, pentru a fi certată, consiliată, îndrumată....

Deci....chiar merită o astfel de opțiune?