ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Frații Khalid și Ibrahim El Bakraoui, care erau urmăriți pentru legăturile lor cu rețeaua teroristă implicată în atacurile din 13 noiembrie de la Paris, au fost identificați ca fiind cei doi kamikaze care s-au aruncat în aer, marți, la Bruxelles. Unul dintre frați s-a detonat la aeroportul Zaventem, în timp ce celălalt a provocat explozia de la metroul din Maelbeek, informează Radio Télévision Belge Francophone (RTBF), citând surse din cadrul poliției.

Cei doi frați, infractori cunoscuți, aparțin filierei responsabile de atentatele de la Paris, filieră din care mai mulți membri, printre care și Abdeslam Salah, fuseseră deja arestați.

Conform RTBF, bărbatul care a fost dat în urmărire după bombardarea aeroportului Zaventem și a cărui imagine a fost difuzată public ieri seară ar putea fi Laachraoui Najim, un presupus jihadist de 24 de ani care ar fi fost artificierul echipelor ce au semănat teroare în capitala franceză la 13 noiembrie 2015.

 Cine sunt frații El Bakraoui?

 


Conform informațiilor publicate de cotidianul „La Dernière Heure”, Khalid și Ibrahim El Bakraoui, în vârstă de 27 și, respectiv, 30 de ani, era deja dați în urmărire de poliție. Unul pentru terorism, celălalt pentru executarea unei pedepse. Ei ar putea fi cei doi oameni care, în urmă cu o săptămână, au fugit dintr-un apartament din Forest, atunci când poliția a venit pentru o percheziție.

În octombrie 2010, Ibrahim a fost condamnat de un tribunal din Bruxelles pentru că a tras asupra unor polițiști cu un Kalașnikov. Acest incident grav s-a petrecut la 30 ianuarie 2010, pe bulevardul Adolphe Max din Bruxelles și strada Wautier din Laeken.

Având un complice, Ibrahim a jefuit un agent de bursă. Poliția a încercat să-i prindă pe atacatori, dar Ibrahim El Bakraoui a tras asupra oamenilor legii, unul dintre ei fiind rănit de trei proiectile. Ibrahim a fost găsit vinovat și condamnat în lipsă la 9 ani de închisoare.

În februarie 2011, Khalid El Bakraoui, fratele lui Ibrahim, a fost condamnat, la rându-i, la 5 ani de închisoare pentru furt de mașini. Și acesta deținea, împreună cu complicii săi, arme Kalașnikov, informează lalibre.be.

Cine este Najim Laachraoui?

 


Pe Najim Laachraoui (24 ani) poliția îl căuta în mod activ. El este ultimul presupus complice identificat în cadrul anchetei asupra atentatelor de la Paris.

ADN-ul lui Najim Laachraoui a fost găsit pe „materialul exploziv utilizat” în atacurile care au provocat la 13 noiembrie 130 de morți, a declarat jurnaliștilor belgieni o sursă din anchetă. Najim Laachraoui, plecat în Siria din februarie 2013, era căutat încă din data de 4 decembrie anul trecut.


El fusese controlat la începutul lunii septembrie, la granița austro-ungară. Folosind atunci o falsă identitate - Soufiane Kayal, el se afla în compania lui Salah Abdeslam, suspectul cheie al atentatelor, arestat vineri, la Bruxelles, dar și a lui Mohamed Belkaid, un algerian de 35 de ani care a fost împușcat de poliție în Forest.

Sub acea falsă identitate, el a închiriat o casă în Auvelais, utilizată pentru pregătirea atacurilor jihadiste din Paris.

Anchetatorii suspectează că Najim Laachraoui ar fi fost, împreună cu Mohamed Belkaid, în legătură telefonică cu unii dintre atacatorii sinucigași din seara zilei din 13 noiembrie.

Cel mai probabil, susțin surse din anchetă, Belkaid a fost cel care a primit SMS-ul „Am plecat, începem", trimis pe 13 noiembrie seara de către unul dintre kamikaze, aflat în zona Bataclan, către un telefon localizat în Belgia.

Un alt număr belgian, localizat în aceeași zonă din Bruxelles, a apelat în acea seară și Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atacurilor. Abaaoud a fost ucis la 18 noiembrie, într-o operațiune a poliției franceze.