ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Poliția anti-revoltă din China s-a confruntat marți seară cu protestatarii grupați în clădirea Aeroportului din Hong Kong, violențele escaladând după săptămâni întregi de tulburări în teritoriul controlat de Beijing, informează agenția DPA international

Polițiștii echipați cu scuturi, caschete de protecție și bastoane au intrat peste protestatarii din aeroportul internațional Hong Kong, unul dintre cele mai aglomerate din lume, la scurt timp după ora locală 23:00 (17:00 ora României).

Unii protestatari au ținut piept polițiștilor și au început să construiască baricade la o rampă de intrare în apropierea căreia zeci de polițiști înarmați încercaseră să forțeze intrarea în clădirea aeroportului.

Înregistrările video postate pe social media au relevat, totodată, unele confruntări agresive în interiorul clădirii aeroportului, printre care un protestatar care a sustras bastonul unui polițist și apoi l-a atacat cu acesta, ofițerul trăgând apoi cu pistolul în direcția protestatarilor, care s-au dispersat rapid.

Polițiștii s-au retras după aproximativ 15 minute, în timp ce sute de turiști și protestatari s-au revărsat printr-o ieșire separată într-un alt terminal. În noaptea de marți spre miercuri, aeroportul a rămas încă plin de călători blocați și protestatari, mulți dintre aceștia purtând tricouri negre și măști pentru față.

Reprezentanții aeroportului, devenit scenă a protestelor zilnice de vineri încoace, au anulat marți toate zborurile pentru a doua zi consecutiv, pe măsură ce tensiunile creșteau în intensitate și pasagerii se zbăteau să-și poată efectua cursa.

Protestatarii au sperat că ocuparea aeroportului va atrage atenția internațională asupra cauzei lor.

Deși Hong Kong a revenit sub administrație chineză în 1997, regiunea beneficiază de un sistem juridic separat până în 2047, garantat prin acordul „O singură țară, două sisteme”.

Guvernatorul regiunii Hong Kong, Carrie Lam, a eșuat în chestiunea retragerii proiectului de lege privind extrădarea, deși proiectul fost suspendat (dar nu anulat -n.r.), și a refuzat să înființeze o comisie independentă pe tema violenței polițienești.

Uniunea Europeană a făcut apel la toate părțile implicate în protestul de pe aeroportul din Hong Kong să dovedească reținere și să detensioneze urgent situația.

„Având în vedere tulburările continue și escaladarea incidentelor violente în Hong Kong, este de o importanță crucială ca toate părțile să dovedească reținere, să respingă orice fel de violență și să ia măsuri urgente pentru a dez-escaladarea situației”, a afirmat un purtător de cuvânt al Uniunii Europene într-o declarație făcută marți.

În Statele Unite, președintele Donald Trump și-a exprimat încrederea că tulburările de la Hong Kong vor fi rezolvate.

"Este o situație foarte încordată. Vom vedea ce se întâmplă. Sunt sigur că se va rezolva”, a declarat Donald Trump reporterilor în New Jersey. „Sper ca situația să se rezolve (convenabil -n.r.) pentru toate părțile, inclusiv pentru China”. Președintele american a adăugat: „Sper să se rezolve pentru libertate”.