Poliția anti-revoltă din China s-a confruntat marți seară cu protestatarii grupați în clădirea Aeroportului din Hong Kong, violențele escaladând după săptămâni întregi de tulburări în teritoriul controlat de Beijing, informează agenția DPA international

Polițiștii echipați cu scuturi, caschete de protecție și bastoane au intrat peste protestatarii din aeroportul internațional Hong Kong, unul dintre cele mai aglomerate din lume, la scurt timp după ora locală 23:00 (17:00 ora României).

Unii protestatari au ținut piept polițiștilor și au început să construiască baricade la o rampă de intrare în apropierea căreia zeci de polițiști înarmați încercaseră să forțeze intrarea în clădirea aeroportului.

Înregistrările video postate pe social media au relevat, totodată, unele confruntări agresive în interiorul clădirii aeroportului, printre care un protestatar care a sustras bastonul unui polițist și apoi l-a atacat cu acesta, ofițerul trăgând apoi cu pistolul în direcția protestatarilor, care s-au dispersat rapid.

Polițiștii s-au retras după aproximativ 15 minute, în timp ce sute de turiști și protestatari s-au revărsat printr-o ieșire separată într-un alt terminal. În noaptea de marți spre miercuri, aeroportul a rămas încă plin de călători blocați și protestatari, mulți dintre aceștia purtând tricouri negre și măști pentru față.

Reprezentanții aeroportului, devenit scenă a protestelor zilnice de vineri încoace, au anulat marți toate zborurile pentru a doua zi consecutiv, pe măsură ce tensiunile creșteau în intensitate și pasagerii se zbăteau să-și poată efectua cursa.

Protestatarii au sperat că ocuparea aeroportului va atrage atenția internațională asupra cauzei lor.

Deși Hong Kong a revenit sub administrație chineză în 1997, regiunea beneficiază de un sistem juridic separat până în 2047, garantat prin acordul „O singură țară, două sisteme”.

Guvernatorul regiunii Hong Kong, Carrie Lam, a eșuat în chestiunea retragerii proiectului de lege privind extrădarea, deși proiectul fost suspendat (dar nu anulat -n.r.), și a refuzat să înființeze o comisie independentă pe tema violenței polițienești.

Uniunea Europeană a făcut apel la toate părțile implicate în protestul de pe aeroportul din Hong Kong să dovedească reținere și să detensioneze urgent situația.

„Având în vedere tulburările continue și escaladarea incidentelor violente în Hong Kong, este de o importanță crucială ca toate părțile să dovedească reținere, să respingă orice fel de violență și să ia măsuri urgente pentru a dez-escaladarea situației”, a afirmat un purtător de cuvânt al Uniunii Europene într-o declarație făcută marți.

În Statele Unite, președintele Donald Trump și-a exprimat încrederea că tulburările de la Hong Kong vor fi rezolvate.

"Este o situație foarte încordată. Vom vedea ce se întâmplă. Sunt sigur că se va rezolva”, a declarat Donald Trump reporterilor în New Jersey. „Sper ca situația să se rezolve (convenabil -n.r.) pentru toate părțile, inclusiv pentru China”. Președintele american a adăugat: „Sper să se rezolve pentru libertate”.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews