O manifestație de amploare împotriva celor doi  candidați rămași în cursă la alegerile prezidențiale din Franța, Marine Le Pen și Emmanuel Macron, organizată în centrul Parisului, a degenerat în violențe joi, relatează Reuters.

O parte dintre cei aproximativ 500 de tineri, majoritatea liceeni, care au luat parte la protest au aruncat cu sticle în forțele de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene. 

Ofițerii au folosit gaze lacromogene împotriva protestatarilor și în orașul Rennes, unde aproape 2.000 de liceeni și studenți, precum și activiști de extremă-stânga au organizat un marș. În cursul dimineții, elevii de la aproximativ 20 de licee din capital au blocat intrările în școlile lor sau au protestat în fața instituțiilor de învățământ.
 
Elevii au organizat proteste sub sloganul „Nici Le Pen, nici Macron” încă de luni, după ce aceștia s-au calificat în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, ce va avea loc pe 7 mai. „Cerem acțiuni împotriva candidatei de extremă-dreapta Marine Le Pen și a candidatului marilor finanțe, Emmanuel Macron”, a declarat liderul unuia dintre sindicatele elevilor, UNL-SD, Giuseppe Aviges, făcând aluzie la cariera lui Macron de bancher de investiții.  

Candidatul de centru Emmanuel Macron a obținut 24,01% din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, desfășurat duminică, iar Marine Le Pen 21,30% din sufragii, potrivit rezultatelor definitive prezentate luni seară. 
 
Potrivit unui sondaj publicat joi de Institutul Ifop-Fiducia, in al doilea tur, Emmanuel Macron va obține 60,5% din voturi, în timp ce Marine Le Pen, candidatul formațiunii de extremă-dreapta Frontul Național, este creditată cu 39,5%.

Sondajul de opinie a fost efectuat în perioada 24-27 aprilie, pe un eșantion reprezentativ de 1.500 de persoane.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews