ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O manifestație de amploare împotriva celor doi  candidați rămași în cursă la alegerile prezidențiale din Franța, Marine Le Pen și Emmanuel Macron, organizată în centrul Parisului, a degenerat în violențe joi, relatează Reuters.

O parte dintre cei aproximativ 500 de tineri, majoritatea liceeni, care au luat parte la protest au aruncat cu sticle în forțele de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene. 

Ofițerii au folosit gaze lacromogene împotriva protestatarilor și în orașul Rennes, unde aproape 2.000 de liceeni și studenți, precum și activiști de extremă-stânga au organizat un marș. În cursul dimineții, elevii de la aproximativ 20 de licee din capital au blocat intrările în școlile lor sau au protestat în fața instituțiilor de învățământ.
 
Elevii au organizat proteste sub sloganul „Nici Le Pen, nici Macron” încă de luni, după ce aceștia s-au calificat în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, ce va avea loc pe 7 mai. „Cerem acțiuni împotriva candidatei de extremă-dreapta Marine Le Pen și a candidatului marilor finanțe, Emmanuel Macron”, a declarat liderul unuia dintre sindicatele elevilor, UNL-SD, Giuseppe Aviges, făcând aluzie la cariera lui Macron de bancher de investiții.  

Candidatul de centru Emmanuel Macron a obținut 24,01% din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, desfășurat duminică, iar Marine Le Pen 21,30% din sufragii, potrivit rezultatelor definitive prezentate luni seară. 
 
Potrivit unui sondaj publicat joi de Institutul Ifop-Fiducia, in al doilea tur, Emmanuel Macron va obține 60,5% din voturi, în timp ce Marine Le Pen, candidatul formațiunii de extremă-dreapta Frontul Național, este creditată cu 39,5%.

Sondajul de opinie a fost efectuat în perioada 24-27 aprilie, pe un eșantion reprezentativ de 1.500 de persoane.