ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mitropolitul Neofit de Morfou este anchetat de poliție, după ce Procurorul General al Ciprului s-a autosesizat în privința unor comentarii făcute de episcop despre homosexualitate în timpul unei conferințe.

Anchetatorii vor decide dacă episcopul a încălcat legea privind discursul care instigă la ură, după ce a afirmat că homosexualitatea „poate fi transmisă când femeile însărcinate au contact sexual anal”. 

„Este, așa cum se zice, o problemă care este transferată de obicei copilului de către părinți”, a spus preotul în timpul unei „întâlniri de dialog spiritual". 

„Și se întâmplă...când părinții se lasă pradă unor acte erotice care nu sunt naturale”. 

Spunând povestea unui sfânt și a unui „tânăr frumos”, acesta a zis că bărbații homosexuali pot fi recunoscuți pe loc, pentru că au un „miros specific”. 

Guvernul a condamnat comentariile, declarând că acestea „insultă demnitatea și egalitatea cetățenilor". Asociația Accept LGBTI a cerut ca Mitropolitul să fie sancționat disciplinar.

„Vrem să își retragă comentariile și vrem să fie excomunicat”, a afirmat Zacharia Theofanous, un inginer de software care susține că va candida pentru funcția de primar în Nicosia, în 2021. 

„Biserica este foarte puternică în această țară și opiniile sale au de multe ori un efect traumatizant pentru tinerii care încearcă să-și găsească propria cale”, a afirmat el.

 
În apărarea sa, Episcopul a precizat că declarațiile sale privind homosexualitatea reprezintă poziția Bisericii Ortodoxe și a sfinților.

„Am exprimat poziția Bisericii și a sfinților”, a spus el, invitând oamenii să asculte discursul său intergral în ceea ce privește homosexualitatea.
 
Mitropolitul Neofit de Morfou este unul dintre cei mai apreciați episcopi ai Bisericii Ciprului, fiind des citat și în România.
 
În Grecia, la începutul anului, Mitropolitul Ambrozie a fost condamnat la șapte luni de închisoare pentru că a numit homosexualitatea „abatere de la legile naturii”.